Apple ontkent rol bij iPhone-hack NSA

Apple ontkent samen te werken met de NSA en is zich niet bewust van programma’s van de NSA die zich richten op iPhones. Dat zegt het technologiebedrijf vandaag in reactie op berichtgeving over een systeem van de geheime dienst waarmee de telefoons kunnen worden gehackt, schrijft persbureau Reuters.

Logo van Apple bij de Apple Store op het Amsterdamse Leidseplein.
Logo van Apple bij de Apple Store op het Amsterdamse Leidseplein. Foto ANP/ Bas Czerwinski

Apple ontkent samen te werken met de NSA en is zich niet bewust van programma’s van de NSA die zich richten op iPhones. Dat zegt het technologiebedrijf vandaag in reactie op berichtgeving over een systeem van de geheime dienst waarmee de telefoons kunnen worden gehackt, schrijft persbureau Reuters.

Dat systeem, een zogenoemde backdoor genaamd DROPOUTJEEP, kwam aan het licht door een geheim NSA-document in handen van het Duitse blad Der Spiegel. De documenten stammen uit 2008. Met de software zou de NSA gemakkelijk data, waaronder contactpersonen, van een iPhone kunnen halen. Volgens Der Spiegel gaat het om een trojan, malware die hackers toegang geeft tot beveiligde systemen. De iPhone is sinds 2007 op de markt.

In het artikel in Der Spiegel werd niet gesuggereerd dat Apple zelf een rol speelde bij de praktijken van de NSA.

    • Frank Huiskamp