Honderd arrestaties na rellen Veen - politie start team grootschalig onderzoek

Een uitgebrande auto in de Brabantse plaats Veen. Politieagenten hebben zo'n 65 arrestaties verricht, nadat een groep jongeren enkele politiewagens bekogelde met lege flessen en zwaar vuurwerk.
Een uitgebrande auto in de Brabantse plaats Veen. Politieagenten hebben zo'n 65 arrestaties verricht, nadat een groep jongeren enkele politiewagens bekogelde met lege flessen en zwaar vuurwerk. Foto ANP/Erik Haverhals

Bij de ongeregeldheden in Veen zijn vannacht honderd relschoppers aangehouden. Dat bevestigt de politie aan nrc.nl. De groep heeft vannacht agenten met flessen en zwaar vuurwerk bekogeld toen die de brandweer wilden beschermen bij het blussen van een autobrand in het Noord-Brabantse Veen.

Een woordvoerder laat weten dat de politie daarnaast vanwege de omvang van de groep een team grootschalig onderzoek heeft ingesteld. Afhankelijk van de voortgang van de verhoren kan worden bepaald of en wanneer de relschoppers vrijkomen. De woordvoerder geeft daarnaast dat politie ook vanavond opnieuw voorbereid aanwezig zal zijn in Veen en hoopt dat het “vooral een feest” zal worden.

Auto’s in brand steken is traditie

In Veen worden jaarlijks rond de jaarwisseling auto’s in brand gestoken door een grote groep jongeren. Inmiddels is het aanvallen van hulpdiensten die de brand komen bestrijden een bijna vast onderdeel van de traditie geworden. Het is daarom gebruikelijk dat de politie ook uitrukt als de brandweer rond deze tijd in Veen een autobrand moet blussen.

Rond 00.30 uur vannacht stond een auto op de Grotestraat in brand. De politie zette onder meer een helikopter in om zicht op de situatie te houden. Toen de jongeren met vuurwerk en flessen naar de politie gooiden, werd de ruit van een politiewagen vernield.

Bij een charge werden acht mensen aangehouden. De groep vluchtte daarop een horecagelegenheid in. Daar werden de jongeren alsnog aangehouden. De arrestanten zijn met politiebusjes overgebracht naar cellen in de omgeving.