AEX sluit jaar af op hoogste stand van 2013: 401,79 punten

De entree van de Amsterdamse beurs op Beursplein 5.
De entree van de Amsterdamse beurs op Beursplein 5. Foto ANP / Martijn Beekman

De Amsterdamse AEX Index heeft op de laatste handelsdag van 2013 opnieuw een record gevestigd. De beurs won vandaag, op een rustige halve handelsdag, een half procent en sloot daarmee op 401,79 punten. De hoogste stand van het jaar. De beurs sloot vandaag in vergelijking met 31 december vorig jaar zeventien procent hoger.

Vorige week sloot de beurs voor het eerst in vijf jaar weer boven de 400 punten. Dit record was vooral van symbolische waarde, schreef economiecommentator Maarten Schinkel al eerder:

“Het staat voor het einde van de lange, angstige reis door de nacht van de kredietcrisis. Daags voor de val van Lehman Brothers, in september 2008, dook de index onder de 400 punten. Hij bereikte een dieptepunt van vlak onder de 200 punten in maart 2009 en krabbelde daarna moeizaam op.”

Ook vorig jaar sloot de beurs positief het jaar af. De beurs eindige toen op 342,71 punten, 59 punten onder de huidige slotstand. Dat was toen heel goed, het was het beste beursjaar sinds 2009.