Aantal oplaadpunten elektrische auto’s stijgt - ‘tekort dreigt’

Een Tesla Model S. staat bij een supercharge oplaadpunt.
Een Tesla Model S. staat bij een supercharge oplaadpunt. Foto ANP / Andy Smulders

Het aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s in grote steden blijft stijgen. Amsterdam had twee jaar geleden 200 oplaadpunten. Nu zijn het er 700 en in 2015 moeten het er 2.000 zijn. Rotterdam wil het aantal laadpunten verdubbelen van 500 nu naar 1.000 eind volgend jaar. Ook in Utrecht en Den Haag groeit het aantal laadpalen.

De steden spelen daarmee in op de groei van het aantal elektrische auto’s. Begin dit jaar reden er nog 7.500 elektrische voertuigen op de weg, eind november waren dat er 20.500, blijkt uit cijfers van Agentschap NL. Dat is inclusief hybride voertuigen, die ook op benzine kunnen rijden.

Vooral de laatste maanden werden de auto’s goed verkocht omdat de kopers in 2013 nog konden profiteren van een groot belastingvoordeel.

Tekort aan laadpalen dreigt

Stichting E-laad, de organisatie die publieke oplaadpunten plaatst en onderhoudt, waarschuwt dat er niet genoeg laadpalen worden neergezet om de snelle opmars van de elektrische auto bij te houden. Er zouden grote tekorten komen.

De grote steden laten weten dat ze dit beeld niet herkennen. De gemeente Rotterdam garandeert tot eind 2014 een eigen oplaadpunt in de buurt voor iedereen die een elektrische auto aanschaft die in Rotterdam geregistreerd staat. Den Haag en Utrecht laten weten de drukte bij laadpunten goed in de gaten te houden. Op drukke plaatsen komen extra palen. Ook in Amsterdam zijn er geen tekorten.

Een woordvoerder van E-laad zegt te verwachten dat in verschillende dorpen en steden buiten de Randstad wel tekorten zullen ontstaan.

Lees vanmiddag het hele artikel in NRC Handelsblad.

    • Sheila Kamerman