Poetin neemt extra veiligheidsmaatregelen na tweede aanslag Volgograd

Foto van de geëxplodeerde bus, vrijgegeven door de Russische hulpdiensten.
Foto van de geëxplodeerde bus, vrijgegeven door de Russische hulpdiensten. Foto Reuters

President Poetin heeft de veiligheidsmaatregelen in geheel Rusland opgeschroefd na de aanslag vanochtend op een trolleybus in het Russische Volgograd, waarbij zeker veertien mensen om het leven kwamen. De extra maatregelen gelden vooral voor Volgograd en omgeving, maar ook in andere grote steden zijn de veiligheidsdiensten alert op terreurdreiging.

De aanslag werd gepleegd door een zelfmoordterrorist, meldde persagentschap AFP.

Volkskrant-correspondent Olaf Koens:

Twitter avatar obk Olaf Koens De Russische spoorwegen kondigen een regime van ‘totale controle’ aan op de stations. Adviseren passagiers extra tijd in te plannen.

De explosie komt een dag na de zelfmoordaanslag op een treinstation in Volgograd. Daarbij kwamen gisteren zeker zeventien mensen om het leven. Die aanslag is vooralsnog niet opgeëist. Russische autoriteiten denken dat de aanslagen het werk zijn van moslimextremisten uit de Kaukasus. De stad ligt ongeveer 700 kilometer van Sotsji waar in februari de Olympische Winterspelen worden gehouden.

‘Sotsji belangrijkste aanleiding voor strijders Kaukasus’

Naarmate de Spelen dichterbij komen, neemt de intensiteit van de aanslagen toe, schrijft onze Rusland-specialist Hubert Smeets vandaag in nrc.next:

“Maar het geweld is niet van vandaag of gisteren. In de Russische Kaukasus hebben volgens de onafhankelijke journalistieke website De Kaukasische Knoop afgelopen maand liefst 32 grotere en kleinere aanslagen plaatsgevonden.”

“Er is zeker een link met Sotsji. De Winterspelen, die op 7 februari in Sotsji beginnen, zijn de belangrijkste aanleiding voor ‘strijders’ in de Kaukasus om hun gewelddadige kracht te tonen. Sotsji ligt aan de rand van dit gebied dat al twee decennia kampt met (separatistisch) geweld.”

    • Marije Willems