VS willen Rusland helpen met beveiliging Winterspelen

De Verenigde Staten zijn bang dat “islamitische strijders” de Olympische Winterspelen in Sotsji willen verstoren door nog meer aanslagen te plegen. De Amerikaanse regering heeft daarom voorgesteld nauwer met Rusland samen te werken om de veiligheid tijdens het sportevenement te garanderen.

Een bus die werd vernietigd tijdens een explosie in Volgograd. Foto Reuters / Sergei Karpov

De Verenigde Staten zijn bang dat “islamitische strijders” de Olympische Winterspelen in Sotsji willen verstoren door nog meer aanslagen te plegen. De Amerikaanse regering heeft daarom voorgesteld nauwer met Rusland samen te werken om de veiligheid tijdens het sportevenement te garanderen. Dat meldt persbureau Reuters.

Rusland werd gisteren en vandaag opgeschrikt door twee zelfmoordaanslagen, waarbij in totaal 31 mensen om het leven kwamen. In de zuidelijke Russische stad Volgograd brachten terroristen bommen tot ontploffing in een treinstation en in een trolleybus.

VS willen veiligheid eigen burgers garanderen

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist, maar de Russische autoriteiten denken dat deze het werk zijn van moslimextremisten uit de Kaukasus. Volgograd ligt ongeveer duizend kilometer van Sotsji waar in februari de Olympische Winterspelen worden gehouden.

Een functionaris legde aan Reuters uit waarom de Verenigde Staten graag nauwer willen samenwerken:

“De aanslagen in Volgograd benadrukken het gevaar dat dreigt en de noodzaak samen te werken met Rusland, zodat de veiligheid van Amerikaanse burgers die meedoen aan de Spelen in Sotsji kan worden gegarandeerd.”

Samenwerken is nu: uitwisselen van informatie

Rusland en de VS hebben al uitgebreid contact gehad over maatregelen om de veiligheid tijdens de Winterspelen te garanderen. Zo zullen de Amerikanen naar verwachting informatie delen over mogelijke bedreigingen voor de Spelen.

Persbureau AP meldt ondertussen op gezag van ingewijden dat Rusland hulp krijgt van Amerikaanse ‘verbindingsmensen’ bij de beveiliging van het evenement. De Russische regering blijft hoofdverantwoordelijk voor de veiligheid tijdens de spelen, maar zou samenwerken met de Amerikaanse Dienst Diplomatieke Veiligheid. Dat is overigens niet uitzonderlijk: dat onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken staat gastheren van evenementen met een groot aantal Amerikaanse bezoekers veel vaker bij.

    • Laura Klompenhouwer