Vijftien doden in Damascus door honger

Palestijnse vluchtelingen zwaaien met hun nationale vlag bij het vluchtelingenkamp Yarmouk, op deze foto van 15 mei.
Palestijnse vluchtelingen zwaaien met hun nationale vlag bij het vluchtelingenkamp Yarmouk, op deze foto van 15 mei. Foto EPA / SANA

Afgelopen weekeinde zijn in Damascus vijf mensen overleden aan ondervoeding. Eerder bezweken in Yarmouk, een door Palestijnen bewoond district van de Syrische hoofdstad, al tien mensen aan verhongering. Dat hebben de Verenigde Naties vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

Yarmouk is in handen van rebellen, maar wordt omsingeld door het Syrische leger. Vorige week braken er in het gebied gevechten uit. Volgens Chris Gunness van VN-organisatie UNRWA kwamen de eerste meldingen van ondervoeding binnen nadat de VN er niet in waren geslaagd voedsel naar Yarmouk te brengen. Zo’n tweeduizend mensen zouden honger lijden.


Uithongering als wapen

In de nu ruim 2,5 jaar durende burgeroorlog in Syrië is het een gangbare praktijk geworden van de troepen van president Bashar Assad om door rebellen bezette gebieden te omsingelen. Mensen in die gebieden komen moeilijk aan voedsel en brandstoffen.

De UNRWA, de afdeling van de VN die zich bekommert om Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten, liet eerder weten omgerekend 303 miljoen euro nodig te hebben om te kunnen voorzien in de basisbehoeften van Palestijnse vluchtelingen uit Syrië.

    • Laura Klompenhouwer