Onbekend schilderij ontdekt door Brits tv-programma

Het vermeende doek van Van Dyck
Het vermeende doek van Van Dyck Foto BBC

In het Britse tv-programma Antiques Roadshow is een schilderij opgedoken dat met grote waarschijnlijkheid kan worden toegeschreven aan de Vlaamse meester Anthony van Dyck (1599-1641). Een pastoor had het werk meegebracht om te laten taxeren. Hij had geld nodig om nieuwe kerkklokken te kopen.

Antiques Roadshow is een soortgelijk programma als het Nederlandse Tussen Kunst en Kitsch. De aflevering waarin het doek werd getoond, werd gisteravond door de BBC uitgezonden. Het is het waardevolste schilderij dat in de 36-jarige geschiedenis van het tv-programma is ontdekt.

De priester, Jamie MacLeod, kocht het schilderij vorig jaar in een antiekwinkel in Cheshire, voor omgerekend 480 euro. Het zou nu duizend keer zoveel waard zijn. Het is een portret van een magistraat uit Brussel dat Van Dyck in 1634 zou hebben geschilderd als voorbereiding op een groter werk, dat zeven magistraten voorstelde. Het kwam tevoorschijn nadat lagen verf waren verwijderd die er later overheen waren gesmeerd.

De deskundige die het doek onderzocht, Philip Mould, wees erop dat de manier waarop de schilder omgaat met helderheid en licht vergelijkbaar is met die van de Vlaamse meester. De in 1599 in Antwerpen geboren Van Dyck bracht een deel van zijn loopbaan in Engeland door; hij bracht het er zelfs tot hofschilder. In 1641 overleed hij in Londen.

Voor het doek definitief aan Van Dyck wordt toegeschreven, zal het nog nader worden onderzocht.