#urinerenindekolenkachel

Volgen // op Twitter @Fritsvanegters

Voor de ware liefhebber is het een goede gewoonte: in de donkere dagen aan het einde van december dagelijks een hoofdstuk uit De Avonden van Gerard Reve lezen. En niet zomaar een hoofdstuk, maar dat ene dat bij de datum hoort – zodat je het troosteloze naoorlogse leven van hoofdpersoon Frits van Egters tot in je tenen kunt doorvoelen. Maar er is nóg een manier om deelgenoot te worden van Frits’ leven: elk jaar in december komt zijn Twitter-account tot leven. ‘Die damp in de kamer heeft een gemene stank. #urinereninkolenkachel’, twitterde hij op Eerste Kerstdag. Hij communiceert met de andere personages: ‘@ViktorPoort Jij grote oude hoer, kom als de donder naar beneden. En gauw. Hier is Frits.’ Alsof de geest van Reve weer even rondwaart.

    • Thomas de Veen