Tweede aanslag in Rusland

Poetin neemt toch extra maatregelen in aanloop naar ‘veiligste Spelen ooit’.

None

Nog geen zes weken voor de opening van de Olympische Winterspelen in Sotsji zijn bij twee opeenvolgende bomaanslagen in Volgograd ten minste 32 mensen om het leven gekomen. Vanmorgen kostte een aanslag op een trolleybus in Volgograd aan veertien burgers het leven. Gisteren kwamen achttien mensen om bij een zelfmoordaanslag in het treinstation van dezelfde stad aan de Volga.

President Vladimir Poetin heeft de chef van de staatsveiligheidsdienst FSB bevolen zelf naar Volgograd te gaan om leiding te geven aan de nu toch noodzakelijke antiterroristische actie in het zuiden van Rusland.

In oktober had FSB-chef Aleksandr Bortnikov nog beweerd dat zijn dienst juist successen had geboekt met het ontmaskeren, arresteren en doden van terroristische cellen in het noorden van de Kaukasus. Later kondigde Poetin aan dat de Winterspelen in Sotsji, zeshonderd kilometer hemelsbreed van Volgograd, de „veiligste Spelen ooit” zouden worden.

Vermoedelijk is de aanslag op de trolleybus in Volgograd het werk van een zelfmoordterrorist, net als die van gisteren in het station. Volgens persbureau Interfax, dat zich baseert op bronnen bij de politie, is de dader een recent tot de islam bekeerde Rus uit de deelrepubliek Mari El. Hij bracht de bom tot ontploffing in de ochtendspits. Dat gebeurde in de wijk-Dzerzjinski, vernoemd naar de oprichter van de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie. In de buurt lag het ziekenhuis waar veel slachtoffers lagen van de vermoedelijke zelfmoordaanslag gisteren bij het station van dezelfde stad. Bij die explosie, die een kracht had van tien kilo trotyl, waren circa vijftig mensen gewond geraakt.

Over de dader(s) van die aanslag op het treinstation rees gisteren meteen verwarring. Volgens de autoriteiten in Dagestan, een buurland van Tsjetsjenië, was die het werk van een ‘zwarte weduwe’ uit deze deelrepubliek in de Kaukasus. Ze zou Oksana Arslanova heten. Haar man is volgens de politie een islamitische ‘strijder’ geweest, die in maart 2012 bij een gevecht met antiterreureenheden zou zijn omgekomen. Een Oksana Arslanova ontkende dat later op VKontante, het Russische Facebook. Ze zei nog te „leven” en vroeg „met rust” gelaten te worden.

Bronnen bij andere politiediensten presenteerden een andere versie. Op videobeelden uit het station waren een man en een vrouw te zien. De man zou Pavel heten, dezelfde voornaam als de mogelijke dader van de aanslag op de trolleybus nog geen etmaal later. Volgens Interfax was in het station een afgerukte mannelijke vinger in de pin van een handgranaat gevonden.

De twee aanslagen zijn een voorlopige climax van een reeks in de afgelopen twee maanden. Eind oktober kwamen bij een zelfmoordaanslag op een autobus in de stad aan de Volga zes burgers om het leven. Vrijdag ontplofte er in Pjatigorsk, het centrum van het bekendste kuuroordgebied in de Kaukasus, een autobom die drie burgers doodde.

In Volgograd, tot 1961 bekend als Stalingrad, heerst volgens de burgemeester „ paniek”. De gouverneur van de provincie heeft vandaag besloten Kozakkeneenheden te laten patrouilleren. Kozakken, die van de tsaar een vrije hand kregen bij de bescherming van de zuidgrens van het Russische Rijk, zijn het symbool van de gewapende actie tegen moslimrebellie.

    • Hubert Smeets