Tientallen doden na afgeslagen ‘couppoging’ in Congo

Leden van de Congolese veiligheidsdiensten beveiligen een straat vlak bij het hoofdkantoor van de staatstelevisie in Kinshasa.
Leden van de Congolese veiligheidsdiensten beveiligen een straat vlak bij het hoofdkantoor van de staatstelevisie in Kinshasa. Foto Reuters/ Jean Robert N'Kengo

Bij gevechten in Congo zijn vandaag tientallen mensen om het leven gekomen. Rebellen vielen de staatsomroep, het vliegveld en het hoofdkwartier van het leger in hoofdstad Kinshasa aan. Volgens de regering in het land was er vermoedelijk sprake van een couppoging, die door het leger is afgeslagen.

De Congolese minister van Communicatie, Lambert Mende, bevestigde de aanval. Zestien mensen kwamen om bij de aanval op de legerbasis, zestien bij die op het vliegveld en acht bij het televisiegebouw. Zes aanvallers zijn gevangengenomen, schrijft persbureau AP. Mende noemde ze “terroristen, je kunt ze niet anders noemen”.

Een assistent van president Joseph Kabila noemde het volgens persbureau Reuters geen serieuze poging de macht te grijpen.

Update 19.39: Het dodental door de aanvallen in Kinshasa en Lubumbashi is opgelopen tot zeventig, meldt persbureau AFP op gezag van een Congolese functionaris. De VN-missie in het land is na de aanvallen in verhoogde staat van paraatheid.

Aanvallers zouden aanhangers van lokale evangelist zijn

Inwoners van Kinshasa kregen door dat er een aanval plaatshad toen ze keken naar ochtendtelevisieprogramma Le Panier. De presentator van het programma werd midden in een zin onderbroken door een groep aanvallers, gewapend met messen, die het gebouw waren binnengedrongen. Enkele journalisten werden gegijzeld. Voordat het scherm op zwart ging, maakten ze zich nog snel bekend als volgelingen van een lokale profeet.

Dit lijken beelden van een uitzending van de staatstelevisie in Congo van vanmorgen

Het zou gaan om Gideon Mukungubila, een christelijk leider in het land. Hij heeft veel volgelingen gekregen door berichten op de lokale tv- en radiozenders. Een televisiemedewerker heeft tegenover AP gezegd dat enkele aanvallers voor ze werden verjaagd schreeuwden: “Gideon Mukungubila is gekomen om Congo te bevrijden van de slavernij die ons door Rwanda is opgelegd”. Mukungubila deed in 2006 een gooi naar het presidentschap, maar verloor van de huidige president Joseph Kabila.

Congo heeft al twee keer oorlog gevoerd met het kleinere buurland Rwanda. Dat land is er dit jaar nog van beschuldigd rebellengroep M23 in het oosten van Congo te steunen. President Joseph Kabila komt zelf uit het oosten en wordt door tegenstanders spottend ‘Rwandees’ genoemd. Kabila kwam in 2001 aan de macht, nadat zijn vader Laurent was vermoord. Laurent Kabila greep in 1997 zelf met een coup de macht.

    • Frank Huiskamp