Terugkijken: dit koopje bleek een echte Van Dyck

Het zal je maar gebeuren. Je koopt een leuk portretje in een antiekwinkel – eigenlijk omdat je de lijst zo mooi vindt – en het blijkt een onbekend werk van een bekende kunstschilder. Het overkwam “father Jamie”. Zijn voor 400 pond gekochte schilderij bleek een echte Van Dyck.

Screenshot BBC Antiques Roadshow.

Het zal je maar gebeuren. Je koopt een leuk portretje in een antiekwinkel - eigenlijk omdat je de lijst zo mooi vindt - en het blijkt een onbekend werk van een bekende kunstschilder. Het overkwam “father Jamie”, die dankzij het BBC-programma Antiques Roadshow ontdekte dat zijn schilderij een echte Van Dyck is. In plaats van de vierhonderd Britse ponden die hij voor het schilderij had betaald, blijkt het werk tussen de 300.000 en 400.000 pond waard te zijn.

In eerste instantie wist kunsthistoricus Philip Mould niet zo goed wat hij moest denken. “Aspecten van de achtergrond zijn een beetje wazig, niet goed omlijnd.” Maar een detail bij het oog van de geportretteerde en de manier waarop de neus en de lippen waren vormgegeven, stemden hem positief.

Om met meer zekerheid te zeggen of het echt om een werk de Vlaamse kunstschilder Van Dyck ging, moest het schilderij worden schoongemaakt en gerestaureerd. Het schilderij zag er na dit proces totaal anders uit, zo is te zien in dit filmpje:

Mould vond dat hij eerst nog om advies moest vragen bij Van Dyck-kenner Christopher Brown. Wat zijn oordeel is, kun je hieronder zien.

Pastoor Jamie wilde weten of hij een echte Van Dyck in huis had, omdat hij geld nodig heeft voor een retraite die hij runt. Wat hij nu met de kunstschat gaat doen (veilen of onderhands verkopen) is nog niet bekend.