Sotsji en de terreurdreiging: ongemakkelijke Winterspelen

None

Sinds de Palestijnse terreuraanslag op de Olympische Spelen in München, in 1972, kan niemand er meer omheen dat grote internationale sportevenementen aantrekkelijke doelwitten zijn voor terroristen. Dat is een harde realiteit, waar organisatoren, sporters en publiek mee hebben leren leven, onder meer door de omvangrijke beveiligingsmaatregelen die inmiddels vanzelfsprekend zijn geworden.

Maar het is wat anders om zo’n evenement als het ware naar de terroristen toe te brengen. Dat is gebeurd met het onverstandige besluit om de komende Winterspelen te houden in het Russische Sotsji, op de drempel van de onrustige Noord-Kaukasus, waar al twee decennia hevig geweld woedt.

De Russische regering heeft voor de Winterspelen, die over een kleine zes weken beginnen, uitzonderlijk strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo zullen vanaf volgende week nog slechts voertuigen met een speciale vergunning in de stad worden worden toegelaten. Maar na de terreuraanslagen van gisteren en vandaag in Volgograd zijn de zorgen over een veilig verloop van de spelen toegenomen, in Rusland maar ook elders in de wereld.

Volgograd ligt hemelsbreed ruim 600 kilometer van Sotsji. Maar deze terreurdaden zijn niet los te zien van het grote sportevenement waarmee president Poetin het imago van zijn land en zichzelf straks hoopt op te poetsen. De terroristen, vermoedelijk radicale moslims, hebben nu betrekkelijk makkelijke doelwitten gekozen, ver van de zwaar bewaakte vesting Sotsji. Maar niemand kan er gerust op zijn dat ze niet tóch een poging zullen doen om het sportieve festijn, dat zo’n grote politieke lading heeft, alsnog te verstoren.

Reden om de Spelen maar af te blazen mag deze terreurdreiging niet zijn. Maar de Russische autoriteiten staan nu wel voor de moeilijke taak om de Spelen te beveiligen, de deelnemers gerust te stellen en tegelijk te zorgen dat het sportieve prestaties niet overschaduwd worden door de harde hand van de ordehandhaving. Die uitdaging komt nog bij alle andere problemen die aan deze Spelen verbonden zijn, zoals het voor Winterspelen wel erg zachte klimaat, de excessieve kosten, de omstreden Russische wet die ‘propaganda onder jongeren van niet traditionele seksuele relaties’ verbiedt en in het algemeen het geringe respect van Poetins regering voor elementaire mensenrechten. Dat zijn botte manier van terreurbestrijding meer dan eens averechts effect heeft gehad, maakt de zaak extra zorgelijk. Voor de Spelen, en ook voor Rusland.