S-Arabië geeft 2,2 mld aan leger Libanon

Saoedi-Arabië verdriedubbelt het Libanese defensiebudget, om de sunnieten in het land te versterken.

Saoedi-Arabië heeft 3 miljard dollar (2,2 miljard euro) toegezegd om het Libanese leger te versterken, bijna het dubbele van het defensiebudget van 2012. De gift is bedoeld om de shi’itische beweging Hezbollah, die veruit de sterkste troepenmacht in Libanon heeft, uit te dagen. Het dreigt de politieke en sektarische spanningen in Libanon verder op te stoken.

De gift is onderdeel van de machtstrijd tussen het sunnitische Saoedi-Arabië en het shi’itische Iran in het Midden-Oosten. De burgeroorlog in Syrië en het oplaaiende geweld in Libanon, waar vrijdag nog een prominente sunnitische politicus omkwam bij een bomaanslag, zijn in feite een oorlog op afstand tussen deze twee aartsvijanden. De ongehinderde macht van Hezbollah, dat mede dankzij Iraanse steun kan wedijveren met de staat, is een gevoelig onderwerp in Libanon.

De Saoediërs zien zichzelf als de beschermheer van de sunnieten in de regio. Ze steunen (sunnitisch-)extremistische rebellen in Syrië en de pro-westerse alliantie in Libanon, waarvan de vrijdag omgekomen Mohamad Chatah een prominent lid was. Chatah was een fel criticus van Hezbollah. De Saoedische regering reageerde op de aanslag met een oproep om het leger op te bouwen „om een einde te maken aan het geknoei met de veiligheid van Libanon en de Libanezen”.

De Saoedische toezegging werd gisteravond bekendgemaakt door de Libanese president Michel Suleiman. Hij zei dat het geld zal worden gebruikt om „nieuwere en modernere wapens” te kopen van Frankrijk. De Franse president François Hollande zei gisteren tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië dat hij elk verzoek van Libanon zal inwilligen.

De Saoedische gift komt na „decennia van onsuccesvolle pogingen” een betrouwbaar nationaal leger op te bouwen, zei Suleiman, die steeds meer kritiek heeft op Hezbollah. Het leger wordt in Libanon van oudsher gezien als een van de laatste instituties die boven de giftige sektarische conflicten staan die het kleine land verdelen. De militairen komen traditioneel uit alle religieuze groepen.

Maar het leger is niet sterk genoeg om een einde te maken aan het geweld in Libanon, dat sinds de oorlog in Syrië is toegenomen. Het conflict in het buurland heeft de Libanese politiek verlamd en de sluimerende confessionele conflicten aan de oppervlakte gebracht. Zo wordt er in de tweede stad Tripoli al maanden af en aan gevochten tussen milities die zijn gelieerd aan Hezbollah en een opstandige sunnitische geestelijke. Sunnieten beschuldigden het leger ervan zijn neutraliteit te verliezen door aan de zijde van Hezbollah te vechten.

De aanslagen en schietpartijen vergroten de angst dat ook in Libanon opnieuw een burgeroorlog uitbreekt, vijftien jaar na het einde van de vorige.

    • Toon Beemsterboer