Protest Egypte loopt uit de hand, regime pakt ‘terroristen’ op

Het Egyptische regime pakt onwelgevallige betogers en journalisten keihard aan. Studenten gaan in protest.

De prestigieuze Al Azhar-universiteit in Egypte heeft de examens stilgelegd wegens de aanhoudende onrust op de campussen in Kairo en elders. Op zaterdag werd een jonge student gedood tijdens gevechten tussen de oproerpolitie en aanhangers van de Moslimbroederschap. Meer dan honderd betogers werden gearresteerd. Sommigen hadden zelfgemaakte wapens. Twee gebouwen op de campus in Kairo vatten vlam.

Sinds de interim-regering in Egypte vorige week de Moslimbroederschap tot een terroristische organisatie heeft verklaard, is de repressie van haar aanhangers nog verder toegenomen. Op televisie worden ook betogers nu ‘terroristen’ genoemd. Vrijdag zijn al zo’n 250 mensen gearresteerd.

De campussen zijn al maandenlang het toneel van protesten tegen het regime, dat aan de macht kwam nadat president Morsi op 3 juli werd afgezet door het leger. Die worden aangevoerd door een beweging die zich ‘Studenten tegen de coup’ noemt. De groep zegt dat zij niets te maken heeft met de Moslimbroederschap.

Gisteren werden ook twee buitenlandse journalisten opgepakt, samen met een Egyptische cameraman. Mohamed Adel Fahmy, een Canadese Egyptenaar, en Peter Greste, een Australiër, werkten voor Al-Jazeera English. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hadden ze vals nieuws uitgezonden dat de nationale veiligheid in gevaar brengt. Fahmy, een gerespecteerd journalist die eerder voor CNN werkte, wordt omschreven als ‘een Moslimbroeder’. Greste is een oudgediende van de BBC.

Al Jazeera wordt in Egypte beschouwd als een spreekbuis voor de Moslimbroederschap. Na de afzetting van Morsi werden de kantoren van Al-Jazeera Arabisch gesloten en een aantal medewerkers zit sindsdien vast. Het Committee to Protect Journalists zei vandaag nog in zijn jaarlijkse rapport dat Egypte één van de gevaarlijkste landen is voor journalisten.