Onderzoek NRC: prijsverschillen tussen ziekenhuizen extreem groot

Foto ANP / Lex van Lieshout

De prijsverschillen tussen ziekenhuizen in Nederland zijn extreem groot. Onderzoek van NRC Handelsblad naar de tarieven die in rekening gebracht worden voor buitenlanders en onverzekerde patiënten (zogenoemde passantentarieven) tonen verschillen van honderden procenten per medische behandeling. De ‘gewone’ ziekenhuistarieven voor verzekerden zijn hiervan afgeleid.

Steeds meer patiënten krijgen met de passantentarieven te maken doordat verzekeraars met prijsvechterspolissen slechts met een beperkt aantal ziekenhuizen contracten afsluiten. Kiest de patiënt voor een ander ziekenhuis dan moet hij het tarief voor ‘onverzekerden’ betalen. Tegelijk wordt de mate waarin een ziekenhuis goedkoop of duur is steeds relevanter voor de particulier door het stijgende eigen risico – volgend jaar 360 euro per persoon.

Prijslijsten niet verkrijgbaar wegens concurrentiepositie

Iedereen kan vooraf bij ziekenhuis of verzekeraar informeren hoeveel een medische behandeling kost. Maar prijslijsten zijn niet verkrijgbaar omdat dit ‘concurrentiegevoelige informatie’ is. Zorginstellingen zijn wel verplicht hun tarieven voor buitenlanders en onverzekerde patiënten te publiceren. Deze tarieven zijn gebaseerd op interne kostprijzen en op de tarieven die met verzekeraars zijn afgesproken en wijzen erop dat prijsverschillen groot zijn. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit, een toezichthouder, liggen deze zogeheten passantentarieven gemiddeld 10 à 15 procent boven de geheime tarieven die met verzekeraars zijn afgesproken.

NRC Handelsblad onderzocht de tarieven voor zeven medische behandelingen bij tientallen ziekenhuizen. Bij alle behandelingen, niet één uitgezonderd, werden prijsverschillen gevonden boven de 130 procent. Haagse ziekenhuizen zitten met hun tarieven opvallend hoog. Een onderzoek aan de wervelkolom kost meer dan 3.000 euro bij Bronovo, terwijl dit bij veel ziekenhuizen niet meer dan 400 à 500 euro kost. Een besnijdenis in Bronovo kost ruim 2.000 euro, terwijl het Sint Elisabeth ziekenhuis in Tilburg 400 euro in rekening brengt. Een heupoperatie in MC Haaglanden is vijf maal zo duur als bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

‘Passantentarieven louter symbolische betekenis’

Bestuursvoorzitter Joop Hendriks van Bronovo zegt dat de passantentarieven “louter een symbolische betekenis” hebben. Het ziekenhuis heeft tot nu toe nauwelijks patiënten die de passantentarieven moeten betalen.

“Dus steken wij ook geen energie in de vaststelling van die tarieven.”

Hij ontkent dat de tarieven een relatie hebben met interne kostprijzen.

Veel andere ziekenhuizen baseren hun passantentarieven wél op hun interne kostprijzen en de tarieven die voor verzekerde patiënten gelden. Drie ziekenhuizen pasten hun tarieven aan na vragen van NRC. De prijzen die in rekening werden gebracht, bleken fouten te bevatten.

Bekijk hieronder de passantentarieven van 33 Nederlandse ziekenhuizen:

Lees hier meer reacties van ziekenhuizen met opvallend hoge of lage tarieven.