Premier Samaras: Griekenland heeft geen nieuwe lening nodig

De Griekse premier Antonis Samaras eerder deze maand voorafgaand aan een stemming in het parlement over de begroting van 2014.
De Griekse premier Antonis Samaras eerder deze maand voorafgaand aan een stemming in het parlement over de begroting van 2014. Foto AP / Kostas Tsironis

Griekenland heeft volgend jaar geen nieuwe leningen nodig van de Europese Unie of het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft premier Antonis Samaras vandaag gezegd, meldt persbureau AFP.

Het land stond de afgelopen jaren een paar keer aan de rand van de financiële afgrond. De eerste reddingsactie kwam in 2010. Toen stelden de eurolanden en het IMF 110 miljard euro beschikbaar om een faillissement van Griekenland af te wenden. Toen dit niet genoeg bleek, kreeg het Zuid-Europese land in 2012 nog 130 miljard euro. Dit bedrag wordt in verschillende tranches - en afhankelijk van het doorvoeren van hervormingen - overgemaakt.

Kan Griekenland leningen terugbetalen?

Het hulpprogramma loopt halverwege volgend jaar af. Hoewel Samaras overtuigd lijkt dat zijn land geen verdere steun nodig heeft, is dat nog geen uitgemaakte zaak. Volgend jaar moet een 4,4 miljard euro aan leningen worden terugbetaald, en schuldeisers vrezen dat dit niet gaat lukken.

In ruil voor de miljardenleningen moest de Griekse regering ingrijpende hervormingen doorvoeren, die op hun beurt grote sociale onrust tot gevolg hadden.

Begroting 2014 goedgekeurd, maar EU niet blij

Het Griekse parlement keurde eerder deze maand de begroting voor 2014 goed, al had Samaras die niet voorgelegd aan de Europese Commissie. Dat is sinds de redding van Griekenland door Europa wel een eis. Alle landen in de eurozone - ook Nederland - moeten hun begrotingen nu voorleggen aan de Commissie. De straf: Griekenland krijgt een tranche van 1 miljard euro uit het steunpakket niet overgemaakt.

De financiële huishouding in Griekenland wordt sinds 2010 gecontroleerd door de trojka, die bestaat uit de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Deze drie instanties zien toe op het Griekse hulpprogramma.

De regering verwacht volgend jaar weer economische groei. Als deze hoop gegrond blijkt, is de Griekse recessie na zes jaar voorbij. Meer dan een kwart van de beroepsbevolking in Griekenland is werkloos.

Eindigt 2013 met het einde van de crisis?

Het “goede nieuws” uit Griekenland komt een dag na de verkondiging van Herman van Rompuy dat de economische crisis in Europa voorbij is. De voorzitter van de Europese Raad zei dat in een interview met de Belgische omroep VTM.