Opnieuw aanslag in Volgograd - ‘Sotsji belangrijkste aanleiding geweld’

Hulpdiensten aan het werk op de plek van de explosie in Volgograd. Foto Reuters / Sergei Karpov

In de zuidelijke Russische stad Volgograd zijn bij een explosie in een trolleybus veertien doden gevallen. Ongeveer tien mensen raakten gewond, meldt persbureau AFP op gezag van de Russische autoriteiten.

Vladimir Markin van de onderzoekscommissie, het hoogste onderzoeksorgaan van Rusland, zei tegen de Russische tv-zender Russia Today dat het gaat om een zelfmoordaanslag. De bus was vlak bij een van de markten in de Russische stad toen de explosie plaatshad.

De explosie komt een dag na de zelfmoordaanslag op een treinstation in Volgograd. Daarbij kwamen gisteren zeker zeventien mensen om het leven. Die aanslag is vooralsnog niet opgeëist. Russische autoriteiten denken dat de aanslagen het werk zijn van moslimextremisten uit de Kaukasus. De stad ligt ongeveer duizend kilometer van Sotsji waar in februari de Olympische Winterspelen worden gehouden.

‘Sotsji belangrijkste aanleiding voor strijders Kaukasus’

Naarmate de Spelen dichterbij komen, neemt de intensiteit van de aanslagen toe, schrijft onze Rusland-specialist Hubert Smeets vandaag in nrc.next:

“Maar het geweld is niet van vandaag of gisteren. In de Russische Kaukasus hebben volgens de onafhankelijke journalistieke website De Kaukasische Knoop afgelopen maand liefst 32 grotere en kleinere aanslagen plaatsgevonden.”

“Er is zeker een link met Sotsji. De Winterspelen, die op 7 februari in Sotsji beginnen, zijn de belangrijkste aanleiding voor ‘strijders’ in de Kaukasus om hun gewelddadige kracht te tonen. Sotsji ligt aan de rand van dit gebied dat al twee decennia kampt met (separatistisch) geweld.”

    • Marije Willems