Kijken: passende ode aan de dit jaar overleden maker van de Etch A Sketch

Hij was een van de onbekendere doden van 2013. André Cassagnes was geen anti-apartheidsstrijder, geen beroemd acteur, geen rocklegende. Cassagnes was de bedenker van de wereldberoemde Etch A Sketch. The New York Times maakte een passend eerbetoon aan de al in januari overleden Fransman.

Still uit video

Hij had zo in een rijtje met de onbekendere doden van het jaar gekund. André Cassagnes was geen beroemd anti-apartheidsstrijder, geen bekend acteur en geen rocklegende. De Fransman was de uitvinder van de Etch A Sketch, het wereldberoemde tekenspeelgoed. Hij overleed in januari op 86-jarige leeftijd. The New York Times komt vlak voor het einde van 2013 nog met een mooie ode.

Het eerbetoon wordt, hoe kan het ook anders, gemaakt met de Etch A Sketch. Op aandoenlijke en komische manier wordt willekeurig kinderlijk gedoedel afgewisseld met schetsen van periodes uit Cassagnes’ leven.

Hoe de Etch A Sketch ontstond

Cassagnes, toen nog elektricien, kwam met het idee voor het speelgoed bij het installeren van een lichtschakelaar voor zijn werk. Die werd verpakt in een doorzichtige sticker. Hij verwijderde die en schreef erop met een potlood. Hij zag dat wat hij schreef ook op de andere kant van de sticker te zien was. Het leidde uiteindelijk tot het eerste prototype van de Etch A Sketch, in zijn woorden L’Ecran Magique, het ‘magische scherm’. Die werd in 1959 gepresenteerd. Later ontwikkelde hij het ‘scherm’ tot de inmiddels wereldberoemde vorm.

Die vorm? Een scherm waarin een tekenpen is ingebouwd, die bediend wordt met twee draaiknoppen, een links onderin, een rechts onderin. Door te draaien aan beide knoppen kras je het aluminiumpoeder in het scherm weg, waardoor er een grijze lijn achterblijft. Bedien je de knoppen afzonderlijk, dan krijg je horizontale en verticale strepen.

De Etch A Sketch is vooral in de Verenigde Staten bijzonder populair geworden. Hij werd daar geproduceerd door de Ohio Art Company. Sinds 1998 heeft het tekenspeelgoed in de VS een plekje in de National Toy Hall of Fame. Daarmee was de Etch A Sketch de fiets, het touwspringtouw en het poppenhuis voor.

Bekijk de binnenkant van een Etch A Sketch

Enkele kunstwerkjes

Voor velen lijkt het onmogelijk iets echt moois te maken met de Etch A Sketch - zo benadrukt The New York Times dat cirkels tekenen écht niet lukt - maar het kán wel. Dat laten onderstaande kunstwerkjes wel zien:

http://youtu.be/7k3FRCIDbco

Bekijk nog meer mooie schetsen op het YouTubekanaal van etchedintime

    • Frank Huiskamp