Oliebol

Voordat je gaat roepen dat dit recept voor oliebollen eerder in de krant heeft gestaan: dat klopt. En het is niet uit gebrek aan inspiratie dat ik dit jaar weer dezelfde bollen bak. Ze zijn gewoon het allerlekkerst. Het geheim zit hem in de karnemelk, een truc die ik leerde van Ome Leo – een

Voordat je gaat roepen dat dit recept voor oliebollen eerder in de krant heeft gestaan: dat klopt. En het is niet uit gebrek aan inspiratie dat ik dit jaar weer dezelfde bollen bak. Ze zijn gewoon het allerlekkerst.

Het geheim zit hem in de karnemelk, een truc die ik leerde van Ome Leo – een lieve buurman uit mijn jeugd, die elk jaar in zijn schuurtje oliebollen bakte voor de hele buurt. Het zuur in de melk maakt ze luchtiger en dus ook wat lichter verteerbaar dan de gemiddelde bol. Da’s mooi, want dan kun je meer van op.

Meng in een kom de geraspte appel, citroenschil, rozijnen en krenten met 1 eetlepel bloem.

Klop in een kommetje het ei los.

Meng de rest van de bloem, de gist, suiker en het zout in een grote beslagkom. Maak in het midden een kuiltje en schenk hierin het ei. Begin te kloppen met een garde of handmixer en voeg gelijktijdig de karnemelk toe. Blijf roeren tot een glad beslag ontstaat.

Schep het appel-rozijnenmengsel luchtig door het beslag. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme, tochtvrije plaats een uur rijzen, of tot het in volume verdubbeld is.

Verhit de frituurolie in de frituurpan of in een andere grote pan tot 175 graden. Als je noch een frituurpan met thermostaat noch een kookthermometer bezit, laat dan een broodkorstje in de olie vallen. Als de olie meteen begint te borrelen en het broodkorstje kleurt, is de olie heet genoeg.

Doop twee grote lepels eerst in de hete olie, schep een bolletje uit het beslag en laat het in de hete olie glijden. Bak zo maximaal 5 oliebollen tegelijk (anders is de pan te vol en daalt de temperatuur van de olie te veel).

Bak de bollen in ongeveer 5 minuten goudbruin. Sommige zullen vanzelf draaien wanneer de onderkant bruin is, andere moet je een tikje geven. Intussen heb je een vergiet bekleed met een dubbele laag keukenpapier.

Vis de bollen met een schuimspaan en laat ze daarin uitlekken. Bak op deze manier oliebollen tot je beslag op is.

Bestuif royaal met poedersuiker.

Oliebollen (ongeveer 24 stuks): 1 goudrenet, grof geraspt geraspte schil van 1 citroen 75 g rozijnen 75 g krenten 500 g bloem 1 ei 500 ml karnemelk, op kamertemperatuur 7 g gedroogde gist 1 tl suiker 1 tl zoutfrituurolie (bijv. arachideolie of geurloze kokosolie) poedersuiker

    • Janneke Vreugdenhil