NYT: ‘Al-Qaeda niet achter Benghazi’

Er zijn geen aanwijzingen dat Al-Qaeda betrokken was bij de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi in 2012. Hierbij kwamen vier Amerikanen om het leven, onder wie de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens.

Dat blijkt uit een uitgebreide reconstructie door The New York Times. Het verloop van de aanval op het consulaat ligt in de VS gevoelig. Republikeinen beschuldigden de regering-Obama ervan bewijs van de betrokkenheid van Al-Qaeda in de doofpot te hebben gestopt in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2012.

De regering heeft dit steeds weersproken. Toenmalig VN-ambassadeur Susan Rice (nu veiligheidsadviseur) verscheen na de aanslag op tv met de mededeling dat een spontaan volksprotest de aanleiding tot de aanval vormde. Republikeinen protesteerden fel tegen deze lezing.

Volgens The New York Times lag de waarheid in het midden. De aanval was volgens de krant het werk van lokale milities, van wie sommige voor de Amerikanen golden als bondgenoten in de strijd tegen Gaddafi. De aanval was deels spontane volkswoede naar aanleiding van een Amerikaanse anti-islamvideo die in de stad getoond was, deels georkestreerd. Volgens de krant concentreerde de CIA zich in de aanloop naar de aanval voornamelijk op mogelijke banden van Libiërs met Al-Qaeda, waardoor men geen oog had voor dreiging van lokale milities.