Neruda-soap krijgt vervolg: familieleden eisen nieuw moordonderzoek

Familieleden van Pablo Neruda (1904-1973) eisen een nieuw onderzoek naar de doodsoorzaak van de Chileens dichter, meldt The Guardian. Opvallend, aangezien op 8 november 2013 wereldkundig werd gemaakt dat de dichter niet is vermoord. Dat onderzoek, dat een half jaar in beslag nam, was slechts het begin, zegt een neef van Neruda in The Guardian.

Foto ANP
Foto ANP Pablo Neruda

Familieleden van Pablo Neruda (1904-1973) eisen een nieuw onderzoek naar de doodsoorzaak van de Chileens dichter, meldt The Guardian. Opvallend, aangezien op 8 november 2013 wereldkundig werd gemaakt dat de dichter niet is vermoord.

Dat onderzoek, dat een half jaar in beslag nam, was slechts het begin, zegt een neef van Neruda in The Guardian. Het lichaam van Neruda werd in april van dit jaar opgegraven omdat er bewijs naar buiten kwam dat Neruda in 1973 niet aan prostaatkanker maar door vergiftiging om het leven was gekomen.

Lange tijd werd gedacht dat Neruda, daags na de staatsgreep van Pinochet, was bezweken aan prostaatkanker. Totdat Manuel Araya, Neruda’s chauffeur, in 2011 aangaf van mening te zijn dat de Nobelprijswinnaar door het regime van de voormalige dictator Augusto Pinochet is vermoord. Araya’s opmerking zorgde voor flinke ophef en leidde er uiteindelijk toe dat het lichaam van de dichter in april van dit jaar voor nader onderzoek werd opgegraven.

    • Roderick Nieuwenhuis