Mislukte aanslag op Amsterdamse topcrimineel Gwenette M.

Afzettingen bij het Van Beuningenplein in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt na de schietpartij in 2012. Gwenette M., die vrijdagavond een moordpoging overleefde, zou spil in het onderzoek naar onder andere deze twee liquidaties zijn.
Afzettingen bij het Van Beuningenplein in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt na de schietpartij in 2012. Gwenette M., die vrijdagavond een moordpoging overleefde, zou spil in het onderzoek naar onder andere deze twee liquidaties zijn. Foto ANP/ Evert Elzinga

De Amsterdamse topcrimineel Gwenette M. heeft afgelopen vrijdagavond een liquidatiepoging overleefd in Amsterdam-Zuid. Het wapen van de aanvaller weigerde. M.’s advocaat Nico Meijering heeft vandaag een bericht uit Het Parool hierover bevestigd tegenover de NOS.

M. had vrijdag met een kennis afgesproken in een winkel op de Amstelveenseweg. Na het verlaten van de zaak liep hij een rondje door de wijk, toen uit een zijstraat een man met een vuurwapen kwam. Hij haalde de trekker over, maar het wapen weigerde. M. raakte wel lichtgewond bij een worsteling die hierna ontstond. De aanvaller wist te ontkomen. M. heeft aangifte gedaan bij de politie.

Spil in onderzoek naar liquidaties

De 39-jarige M. wordt gezien als spil in een groot onderzoek van politie en justitie naar een reeks redelijk recente liquidaties in het Amsterdamse criminele milieu. Een daarvan is de dubbele moord in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, vorig jaar.

De liquidatiereeks begon volgens Het Parool op 18 oktober vorig jaar met de moord op M.’s vriend Najeb Bouhbouh. Die werd voor een hotel in Antwerpen doodgeschoten. Zowel de onderwereld als justitie houdt de groepering rond crimineel Benaouf A. verantwoordelijk voor die moord.

    • Frank Huiskamp