Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Van Gerwen oppermachtig naar finale wereldkampioenschap darts

Michael van Gerwen tijdens een eerder toernooi, afgelopen augustus in Sydney.
Michael van Gerwen tijdens een eerder toernooi, afgelopen augustus in Sydney. Foto EPA/ Dean Lewins

Michael van Gerwen mag dit jaar opnieuw proberen wereldkampioen darts te worden. De Brit Adrian Lewis werd volledig weggeblazen in de halve finale van het PDC World Darts Championship (6-0), het belangrijkste darttoernooi ter wereld. In de finale, die op Nieuwjaarsdag wordt gespeeld, treft de Nederlander de Schot Peter Wright.

De 24-jarige Van Gerwen, nu nog de nummer twee van de wereld, domineerde de hele wedstrijd. Lewis won in de eerste vier sets slechts vier legs. En dat terwijl hij absoluut niet slecht stond te gooien deze wedstrijd. Met een gemiddelde van zo’n 100 per drie pijlen doe je het meestal beter dan wie dan ook. De Nederlandse winnaar van de prestigieuze Premier League van dit jaar was simpelweg beter. Zijn scoregemiddelde was nóg hoger (ruim 103), maar belangrijker: hij gooide zijn dubbels wel, Lewis deed dat niet. De Engelsman miste op cruciale momenten zijn finishes, iets wat Van Gerwen bleef afstraffen.

Bekijk de laatste set van de wedstrijd:

Rivaliteit tussen beide darters

Vooraf was gerekend op een enorm gevecht. Tussen de twee is sprake van enige rivaliteit en elke wedstrijd is enorm spannend. Van Gerwen versloeg Lewis dan wel vorig jaar tijdens dit WK, toen in de kwartfinale, Lewis won dit jaar in drie belangrijke toernooien van de darter uit het Brabantse Vlijmen. De laatste confrontatie, in de tweede ronde van de Players Championship Finals, won Van Gerwen dan weer wel.

Vorig jaar verloor Van Gerwen de finale van Phil Taylor. Al snel in het toernooi bleek dat die finale er dit jaar niet in zou zitten, ook al hoopte iedereen er vooraf wel op. Taylor, de beste darter ooit en zestienvoudig wereldkampioen (veertien keer PDC, twee keer BDO), werd al in de tweede ronde verrast door de jonge Brit Michael Smith. Van Gerwen lost Taylor af aan kop van de wereldranglijst als hij woensdag wint.

Geen Taylor dus, maar wie is Wright?

Van Gerwen staat dus wel in de finale, maar neemt het daarin nu op tegen Peter Wright, die eerder vanavond gemakkelijk won van de Australiër Simon Whitlock.

Wright is relatief onbekend, maar draait toch al een flink aantal jaren mee. Al halverwege de jaren ’90 speelde hij zijn eerste WK. Maar pas recent is de Schot, inmiddels opgeklommen tot de zestiende plaats op de zogenoemde Order of Merit, de wereldranglijst van dartbond PDC, écht gaan presteren. Zo haalde hij dit jaar al de halve finale op de prestigieuze UK Open.

Het is een opvallende verschijning, Peter Wright. Zijn haar draagt hij altijd in een hanenkam, altijd in een ander exotisch kleurenpalet, zijn broek is ook altijd felgekleurd. Op de zijkant van zijn hoofd heeft hij een schildering van een slang, om zijn bijnaam ‘Snakebite’ nog wat explicieter te maken.

Maar het is niet slechts een apart plaatje, Wright staat dit toernooi heel sterk te gooien. Hij versloeg onder anderen Michael Smith, die dus eerder Taylor versloeg, en Wes Newton, de nummer acht van de ranglijst. Tegen Simon Whitlock, de nummer vier en oud-finalist, was Wright duidelijk de betere.

PDC en BDO: twee WK’s

Het PDC World Darts Championship wordt trouwens gezien als het echte wereldkampioenschap, omdat bijna alle topdarters deel uitmaken van dartbond PDC. De Lakeside is het wereldkampioenschap voor die andere dartbond, de BDO. Die heeft de afgelopen jaren wat van zijn vroegere glans verloren; veel darters maakten de afgelopen jaren de overstap naar de PDC, waar meer geld te verdienen valt.

Vergelijk bijvoorbeeld het prijzengeld op de WK’s van beide bonden. Van Gerwen gaat naar huis met 250.000 pond (298.000 euro) als hij woensdag de finale wint. De winnaar van de Lakeside vorig jaar, Scott Waites, kreeg ‘slechts’ 100.000 pond (120.000 euro).