Marathonschaatser Sjoerd Huisman (27) overleden

Sjoerd Huisman in 2010 na het winnen van het Open NK op de Oostenrijkse Weissensee.
Sjoerd Huisman in 2010 na het winnen van het Open NK op de Oostenrijkse Weissensee. Foto ANP/ Vincent Jannink

Marathonschaatser en inlineskater Sjoerd Huisman is op 27-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. Dat meldt de NOS.

Huisman was een begenadigd marathonschaatser. Zijn grootste overwinning behaalde hij in 2009 toen hij het Nederlands kampioenschap op natuurijs op de Oostvaardersplassen won.

Meerdere overwinningen

Huisman won in het seizoen 2009-2010 de Nederlandse competitie in de schaatsdiscipline. In november 2009 voerde hij de wereldranglijst marathonschaatsen aan. In 2010 won hij het Open Nederlands Kampioenschap marathon op de Oostenrijkse Weissensee. Hetzelfde jaar werd hij ook Nederlands kampioen marathon op inlineskates.

Op 22 december reed Huisman nog een marathonwedstrijd in Breda. Daar werd hij toen tweede.

Het NK mass start voor vrouwen, dat na het kwalificatietoernooi voor de Spelen van Sotsji in Thialf gepland stond, is afgelast. Huismans zus Mariska, zelf topper in het marathonschaatsen, zou daaraan deelnemen.

Verslagenheid bij schaatsers

Op het middenterrein in Thialf, waar na de 1.500 meter voor mannen net een einde was gekomen aan het olympisch kwalificatietoernooi, werd verslagen gereageerd op het nieuws. Als eerbetoon reden de langebaanschaatsers en marathonschaatsers een rondje door de schaatshal, onder luid applaus van het publiek. Enkelen van hen gingen na het rondje over de streep op hun knieën, een verwijzing naar Huismans overwinning op het NK in 2009, toen hij na zijn finish op die manier juichend een stuk over het ijs gleed.

Sven Kramer reageerde door te zeggen dat hij er “nu even niet met zijn hoofd bij” is, schrijft persbureau Novum:

“Alles is te relativeren als je van het ijs af stapt en hoort dat Sjoerd Huisman is overleden. Dan zijn andere dingen belangrijk. (…) Dit komt hard aan.”

Op Twitter hebben enkele schaatsers en oud-schaatsers ook met schrik gereageerd:

Twitter avatar KjeldNuis Kjeld Nuis Wat een nieuws, Sjoerd Huisman… Sterkte aan alle nabestaanden
Twitter avatar marijejoling Marije Joling Bij deze wil ik alle familie, vrienden, kennissen sterkte wensen met het enorme verlies van Sjoerd Huisman. Vreselijk, geen woorden voor.
Twitter avatar thijsje Thijsje Oenema Het nieuws van @sjoerdhuisman zet alles weer in perspectief…. Het leven kan veel te kort zijn. Probeer te genieten van elke dag.
Twitter avatar bdeloor barbara de loor Groot ongeloof…Verschrikkelijk nieuws. #sjoerdhuisman