Libanese troepen schieten op Syrische vliegtuigen

Syrische vluchtelingen in een VN-vluchtelingenkamp aan de Libanese grens in Arsal. Foto Reuters / Mohamed Azakir

Libanese troepen hebben het vuur geopend op Syrische vliegtuigen, nadat deze toestellen het luchtruim boven het land schonden.

Het was de eerste keer sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië, drie jaar geleden, dat het Libanese leger militaire actie ondernam tegen Syrische gevechtsvliegtuigen die in het luchtruim vlogen.

Volgens Libanese overheidsbronnen openden militairen het vuur op twee Syrische gevechtsvliegtuigen nadat de vliegtuigen een grensgebied in de buurt van de oostelijke Libanese stad Arsal bombardeerden.

Zowel het Libanese leger als de Syrische regering heeft nog niet gereageerd op het incident.

‘Angst dat in Libanon burgeroorlog opnieuw uitbreekt’

Sinds de oorlog in Syrië is het geweld in Libanon toegenomen. Onze Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer over de situatie:

Het conflict in het buurland heeft de Libanese politiek verlamd en de sluimerende confessionele conflicten aan de oppervlakte gebracht. Zo wordt er in de tweede stad Tripoli al maanden af en aan gevochten tussen milities die zijn gelieerd aan Hezbollah en een opstandige sunnitische geestelijke. Sunnieten beschuldigden het leger ervan zijn neutraliteit te verliezen door aan de zijde van Hezbollah te vechten. De aanslagen en schietpartijen vergroten de angst dat ook in Libanon opnieuw een burgeroorlog uitbreekt, vijftien jaar na het einde van de vorige.

Vorige week kwam bij een aanslag in de Libanese hoofdstad Beiroet oud-minister van Financiën Mohammed Shattah om het leven. De woede over de moordaanslag kan leiden tot een toename van geweld in Libanon.

    • Marije Willems