KPMG schikt voor zeven miljoen na rol bij omkoping

Een KPMG-vestiging in Amsterdam Zuid-Oost.
Een KPMG-vestiging in Amsterdam Zuid-Oost. Foto ANP / Cor Mulder

Accountantskantoor KPMG heeft een schikking van zeven miljoen euro met het Openbaar Ministerie getroffen voor het meewerken aan de omkoping van overheidsfunctionarissen in Saoedi-Arabië door bouwbedrijf Ballast Nedam. Naast de schikking zal het bedrijf ook maatregelen nemen om herhaling te voorkomen, zo maakte KPMG vandaag bekend.

Vorig jaar werd bekend dat een dochteronderneming van Ballast Nedam in Saoedi-Arabië smeergeld heeft betaald om grote bouwopdrachten in het Midden-Oosten binnen te halen. Nadat het bedrijf voor 17 miljoen euro schikte, werd in november via De Telegraaf bekend dat accountants van KPMG, waar Ballast Nedam klant is, actief bij de omkoping betrokken waren. Justitie wilde toen drie (oud-)partners van het accountantskantoor vervolgen omdat honderden miljoenen euro’s bewust uit de boeken zouden zijn gehouden.

In het persbericht van vandaag staat dat de controle van de Ballast-boeken is gedaan op een manier die “mogelijk heeft gemaakt dat betalingen door een cliënt aan buitenlandse agenten verhuld konden blijven”. KPMG erkent daarnaast dat er te weinig aandacht is besteed aan het naleven van zorgvuldigheids- en integriteitseisen.

Er loopt nog een zaak tegen de drie betrokken accountants, allen (voormalig) partners van KPMG. Twee van hen zijn al met pensioen, aldus KPMG in een telefonische persconferentie. Met de derde is de “overeenkomst bij KPMG beëindigd”.