Kerry gaat voorstel doen voor vredesakkoord Israël en Palestina

John Kerry houdt een toespraak in Tacloban, in de Filippijnen.
John Kerry houdt een toespraak in Tacloban, in de Filippijnen. Foto EPA / Amiel Meneses

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, komt deze week met een plan dat de basis moet leggen voor een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen. Hij gaat zijn voorstel presenteren tijdens zijn bezoek aan het Midden-Oosten, meldt persbureau AP.

Voorgesteld ‘kader’ moet grootste problemen bespreekbaar maken

Kerry heeft een overleg gepland staan met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Hij wil een voorstel bespreken dat zou kunnen dienen als basis voor onderhandelingen over de belangrijkste struikelblokken in het al decennia voortslepende conflict. De vredesbesprekingen werden in juli hervat.

Enkele grote twistpunten tussen Israël en de Palestijnen zijn de grenzen van de toekomstige Palestijnse staat, het lot van de miljoenen Palestijnse vluchtelingen en de status van Jeruzalem. Kerry’s zegsvrouw benadrukte dat het onduidelijk is of er overeenstemming kan worden bereikt over Kerry’s voorstel.

Kerry is vanaf overmorgen in het Midden-Oosten. Het bezoek van de minister komt bijna gelijktijdig met de vrijlating van 26 Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen; een voorwaarde van de Palestijnen voor het hervatten van vredesonderhandelingen.

    • Laura Klompenhouwer