Joris Linssen verruilt Schiphol voor mariachitour

Zien Documentaire

Joris: Met jou heb ik geleerd

Nederland 2, 18.30-19.25u

Als geen ander medium bepaalt een verschijnen op televisie iemands imago. Hoeveel grote, dragende en dramatische rollen u ook in uw toneelcarrière heeft gespeeld, de massa zal zich u herinneren als de paljas uit dat onbenullige reclamefilmpje. Niet iets waar u van wakker hoeft te liggen, behalve als uw ijdelheid u al te veel parten speelt. Maar: imago heeft vaak weinig met realiteit te maken.

Zo herinneren wij ons Joris Linssen voornamelijk als de warme persoonlijkheid die op Schiphol aan menselijke gevoelens peuterde in Hello Goodbye. In werkelijkheid is Linssen echter – nu ja, hij is óók – de man die als Utrechtse smartlappenzanger de parodie Ome Cor schiep en – nu komt het – verslingerd is aan mariachimuziek. Sterker nog: hij maakt die zelf, en met zijn band Caramba ging hij zelfs op tournee door Mexico. Wilfred Evers, regisseur van Hello Goodbye en Joris’ Showroom, was er bij en maakte deze roadmovie. We zien de band optreden voor 20.000 man in een stadion, maar ook op het graf van de Mexicaanse grootheid José Alfredo Jiménez. En de ontmoeting met Joris’ idool Armando Manzanero, van wie ze zijn mooiste nummer spelen: ‘Contigo aprendí’, ofwel ‘Met jou heb ik geleerd’.