Israël laat 26 Palestijnen vrij - nieuwe bouwplannen in bezet gebied

Een poster van Ahmad Shehadah - een van de 26 gedetineerden die worden vrijgelaten - op de muur van het huis van zijn familie in een vluchtelingenkamp in de buurt van Jeruzalem.
Een poster van Ahmad Shehadah - een van de 26 gedetineerden die worden vrijgelaten - op de muur van het huis van zijn familie in een vluchtelingenkamp in de buurt van Jeruzalem. Foto AFP / Ahmad Gharabli

Israël gaat de komende 24 uur weer 26 Palestijnse gevangenen vrijlaten. Het Israëlische hooggerechtshof heeft vandaag het licht op groen gezet voor de vrijlating van de gedetineerden, meldt persbureau AFP. Ze worden op vrije voeten gesteld als onderdeel van afspraken in het kader van vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

De afgelopen maanden werden al twee groepen Palestijnen uit de gevangenis gelaten. Het gaat daarbij, tot woede van de familie van slachtoffers en van politiek rechts in Israël, om Palestijnen die veroordeeld zijn voor aanslagen waarbij Israëliërs zijn omgekomen. Dat geldt ook voor alle mannen die nu vrijkomen. Zij hebben 19 tot 28 jaar in de gevangenis gezeten.

De vrijlating van gedetineerden is reden tot vreugde voor veel Palestijnen, die de mannen zien als helden en vrijheidsstrijders. De nabestaanden van hun slachtoffers probeerden de vrijlating - tevergeefs- tegen te gaan met een gang naar het Israëlische hooggerechtshof.

Vrijlating, dan weer nieuwe bouwplannen

De vrijlating van Palestijnse gevangenen ging tot nu toe gepaard met de aankondiging van nieuwe Israëlische bouwplannen in nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Dat lijkt ook nu te gaan gebeuren. Premier Benjamin Netanyahu maakt naar verwachting een dezer dagen bekend dat er honderden nieuwe huizen worden gebouwd in Israëlische nederzettingen, meldt persbureau AP.

Vredesbesprekingen vastgelopen?

De besprekingen tussen Israël en Palestina lagen tot afgelopen zomer drie jaar stil. Eind juli werden deze in Washington hervat, met als streven binnen negen maanden een akkoord over een tweestatenoplossing te bereiken. Enkele van de grootste struikelblokken zijn de grenzen van de toekomstige Palestijnse staat, het lot van de miljoenen Palestijnse vluchtelingen en de status van Jeruzalem. De Palestijnen willen bezet Oost-Jeruzalem als hoofdstad. De Israëlische regering beschouwt Jeruzalem als ondeelbare Israëlische hoofdstad.

Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop in the meantime, peace talks are reportedly stuck. israel is said to announce more building in settlements. kerry will be back on wednesday.