Is Nederland al klaar voor ‘twitteratuur’? VPRO Boeken twittert kort verhaal Jennifer Egan

VPRO Boeken zal in de tweede week van januari de Nederlandse vertaling van het kort verhaal ‘Black Box’ van de Amerikaanse schrijfster Jennifer Egan twitteren. Dat meldt VPRO Boeken. ‘Black Box’, een verhaal over een vrouw die infiltreert in een terroristennetwerk, werd door Egan zelf in eerste instantie al gepubliceerd via Twitter. In mei 2012

VPRO Boeken zal in de tweede week van januari de Nederlandse vertaling van het kort verhaal ‘Black Box’ van de Amerikaanse schrijfster Jennifer Egan twitteren. Dat meldt VPRO Boeken.

‘Black Box’, een verhaal over een vrouw die infiltreert in een terroristennetwerk, werd door Egan zelf in eerste instantie al gepubliceerd via Twitter. In mei 2012 verscheen het verhaal, in aparte tweets, in The New Yorker.

De Nederlandse vertaling van ‘Black Box’ (vertaling Ton Heuvelmans) telt 8500 woorden en wordt uitgespreid over 606 tweets. Die tweets worden van maandag 6 tot en met vrijdag 10 januari elke avond van 22.00 tot 0.00 uur getwitterd. Met een doel: VPRO Boeken zegt te willen onderzoeken of Nederland rijp is voor deze vorm van ‘twitteratuur’. Het Twitteraccount van VPRO Boeken vindt u hier.

Het is niet voor het eerst dat er in Nederland aan ‘Twitteratuur’ wordt gedaan. Eind januari 2012 publiceerde de Nederlandse schrijver Daan Heerma van Voss zijn roman Zonder tijd te verliezen in zijn geheel op Twitter.

    • Roderick Nieuwenhuis