Dit jaar kwamen zeventig journalisten om tijdens hun werk

Een foto van 17 december: Syriërs dragen een gewonde man weg na een luchtaanval van het Syrische leger in Aleppo. ‘Burgerjournalistiek’, waar ook deze foto toe behoort, is belangrijk voor het nieuws dat uit Syrië komt.
Een foto van 17 december: Syriërs dragen een gewonde man weg na een luchtaanval van het Syrische leger in Aleppo. ‘Burgerjournalistiek’, waar ook deze foto toe behoort, is belangrijk voor het nieuws dat uit Syrië komt. Foto AP / Aleppo Media Center

In 2013 zijn zeker zeventig journalisten tijdens de uitoefening van hun werk om het leven gekomen. Negenentwintig van hen werden gedood in Syrië en tien in Irak. In Egypte kwamen zes journalisten om, de helft van hen in augustus, toen de veiligheidstroepen hard optraden tegen aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. Dat meldt het Comité ter Bescherming van Journalisten.

Het in New York gevestigde CPJ houdt sinds 1992 bij hoeveel journalisten tijdens hun werk worden gedood. Plaatsvervangend directeur van het CPJ Robert Mahoney zegt:

“Het Midden-Oosten is een killing field geworden voor journalisten. Hoewel het aantal journalisten dat vanwege hun werk wordt gedood op sommige plaatsen is afgenomen, hebben de burgeroorlog in Syrië en een opleving van sektarische aanvallen in Irak een pijnlijke tol geëist. De internationale gemeenschap moet regeringen en gewapende groepen ertoe brengen de burgerstatus van journalisten te eerbiedigen en de moordenaars van journalisten te vervolgen.”

Mexico is een ‘lichtpuntje’

Veel journalisten komen om tijdens gevechten of bij verslaggeving in conflictzones. Maar in verschillende landen worden journalisten vermoord omdat ze over gevoelige onderwerpen berichten, zoals wangedrag van de politie, politieke corruptie of drugshandel, bijvoorbeeld in Bangladesh, Brazilië, Colombia, de Filipijnen, India, Pakistan en Rusland. Een lichtpuntje is Mexico, waar volgens het CPJ voor het eerst sinds tien jaar geen journalist om zijn of haar werk werd vermoord.

Twee journalisten van Radio France Internationale werden ontvoerd en vermoord nadat ze een interview hadden gehad met een leider van de Toeareg-separatisten in Kidal in Mali. Bij een aanval op de kantoren van het televisiestation Salaheddin in de Iraakse stad Tikrit kwamen vijf medewerkers om.

In totaal 63 journalisten omgekomen in Syrië

Het CPJ heeft 25 sterfgevallen van journalisten in 2013 niet in het cijfer opgenomen, omdat nog wordt onderzocht of hun dood te maken had met hun werk. Volgens het CPJ zijn tot nog toe zeker 63 journalisten omgekomen in Syrië. Dit jaar alleen zijn in Syrië zestig journalisten ontvoerd, van wie er dertig nog worden vermist. (Novum)