Deze antwoorden zijn zóóó 2013 // (bij de vragen op pagina 16 & 17)

1c Boulevardkrant Bild meldt op 2 januari dat het huwelijk van Sylvie Meis en Rafael van der Vaart kaputt is. 2b De Britse prinses Kate bevalt op 22 juli van prins George. George Alexander Louis, om precies te zijn. 3d Sinead O’Connor vindt dat de videoclip van ‘Wrecking Balls’ van Miley Cyrus gejat is van ‘Nothing Compares’, en dat Cyrus zich door de muziekindustrie laat prostitueren. 4b Lance Armstrong biecht zijn dopingpraktijken op bij Oprah Winfrey. 5a Sander Terphuis leidt het verzet binnen de PvdA tegen de afspraak uit het regeerakkoord om illegaliteit strafbaar te maken. 6c John Ewbank kreeg heel Nederland over zich heen vanwege het Koningslied dat hij schreef. 7b Diplomaten zijn onschendbaar en mogen dus niet worden opgepakt, zelfs niet als zij hun kinderen mishandelen. De minister bood Rusland zijn excuses aan. 8d Er is nu een paus die gewoon wil zijn. Hij rijdt dus gewoon in een Renault 4. 9b De econoom Heleen Mees werd aangehouden op verdenking van stalking. Ze sms’te Willem Buiter onder meer: ‘Shall I lick your balls’. 10a Vogelaars verzamelen zich in groten getale om in Zwolle een zeer zeldzame sperweruil te bekijken. 11a Anouk behaalt met ‘Birds’ een negende plaats op het Eurovisie Songfestival. 12b De slogan van website De Correspondent. 13a Tea Party- voorman Ted Cruz gooit Amerika op slot door het congres de federale begroting te laten afkeuren. 14d De NS Publieksprijs ging naar Gijp. 15b Charles Aznavour leeft nog (de andere drie overleden dit jaar) en treedt nog altijd op, zoals half december in de Heineken Music Hall. 16c Oud- gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) werd 3 december veroordeeld tot drie jaar cel wegens corruptie. Hij zegt zelf niet corrupt te zijn. 17b De uitspraak was van de op 8 april overleden Margaret Thatcher, die overigens geen feminist was. 18d Julia van der Toorn won op 20 december The Voice of Holland. 19a Pharrell Williams maakte een aanstekelijke 24 uur durende videoclip bij zijn hit ‘Happy’. 20a Volgens Van Dale is ‘selfie’ het woord van 2013. 21c Sjeremetjevo is de Russische luchthaven waar NSA- klokkenluider Edward Snowden 38 dagen verbleef voordat hij in Rusland asiel kreeg. 22c Nederland zit niet in de poule met Zwitserland, volgend jaar op het WK voetbal in Brazilië. 23b Schrijver A.F.Th. van der Heijden zou in de roman De helleveeg de suggestie hebben gewekt dat de moeder van zanger Peter Koelewijn boven een viswinkel een abortuspraktijk had gevoerd. Koelewijn eiste (tevergeefs) rectificatie en een schadevergoeding. Dit citaat komt uit het boek. 24c De machtigste autofabrikant ter wereld krijgt een vrouw aan het hoofd. Mary Barra, die de slogan No more crappy cars verzon, wordt de baas van General Motors. 25a Burgemeester Eberhard van der Laan had het „te druk” om bij het bezoek van Poetin aan de Hermitage te zijn. 26b Voor het eerst sinds 1975 was een Nederlandse film, Borgman, genomineerd voor een Gouden Palm in Cannes. 27a Epke Zonderland kan behalve goed turnen ook goed leren. Hij studeert geneeskunde. 28b De bom die gebruikt werd voor de aanslag bij de marathon in Boston was gemaakt van een snelkookpan. 29b Koningin Beatrix maakt haar abdicatie bekend. 30b Vaker dan Willem- Alexander zelf werd dit jaar ‘Willy’ geciteerd, de satirische creatie van Lucky TV’s Sander van der Pavert. 31c Hyves is dood. Nooit meer krabbelen. 32b Anky van Grunsven treurt bij het overlijden van haar wedstrijdpaard Bonfire. Hij werd dertig jaar oud. 33b Alle vier personen overleden dit jaar, cabaretier en zanger Maarten van Roozendaal won met ‘Red mij niet’ ooit de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied. 34d De Europese droom van Vitesse viel in duigen toen de voetbalclub werd uitgeschakeld door het Roemeense Petrolul. 35c De wolf die deze zomer het nieuws beheerste kwam uit Oost-Europa, zo bleek toen onderzoekers een bever uit die contreien in zijn maag terug vonden. 36b De sinterklaasstorm zorgde voor de hoogste waterstand in Zeeland sinds de Watersnoodramp. 37c Dit jaar was het (voorlopige) einde van Berlusconi, en zijn bunga bunga- feestjes in zijn villa San Martino. 38c Peter Rehwinkel stopte als burgemeester van Groningen om in Barcelona aan een onbetaalde baan te beginnen. 39b De Chinese zanger Xiao Wang zong bij Holland’s got talent niet ‘nummer 39 met lijst’, maar de aria La donna è mobile. 40c De tyfoon Haiyan wordt op de Filippijnen Yolanda genoemd. 41d Bradley Manning heeft niets met de NSA te maken. Manning lekte Amerikaanse militaire geheimen aan WikiLeaks, Manning werd gearresteerd in 2010. 42b Keith Alexander is directeur van de National Security Agency. 43a Allemaal akkoorden die het kabinet dit jaar heeft gesloten. Het Lenteakkoord (in antwoord b. en c.) is van vorig jaar, net als het Catshuisakkoord (c. en d.), dat er uiteindelijk overigens niet kwam. 44b Henk Krol stapte op als fractievoorzitter van 50Plus, toen uitkwam dat hij als hoofdredacteur van de Gay Krant pensioenpremies van personeel achterhield. 45c Van de circa 2.000 geconstateerde gebreken aan de Fyra-treinen, zijn losse bodemplaten er één. 46b Begin dit jaar werd minister Dijsselbloem voorzitter van de eurogroep. 47c Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, is volgens Elsevier de Nederlander van het jaar. 48a Na de abdicatie moedigt prinses Beatrix de nieuwe koning en koningin aan even naar het volk te zwaaien. 49b De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun moet sluiten. De examenfraude was niet het enige wat er mis ging op de Rotterdamse school. 50d Klaas Knot van De Nederlandsche Bank keek in de glazen bol voordat het lichte herstel door cijfers werd bevestigd. 51b Giel, Coen en Paul wel. Gerard Ekdom niet, hij zat vorig jaar voor 3FM’s Serious Request in het Glazen Huis. 52c De Nobelprijs voor de Vrede ging dit jaar naar de Organization for the Prohibition of Chemical Weapons, atoomwaakhond van de VN.