Tuitert kan titel in Sotsji verdedigen - Kleibeuker, Nauta ook naar Spelen

Carien Kleibeuker heeft bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf voor een verrassing gezorgd door de 5.000 meter te winnen. Kleibeuker won in 6.57,30 en plaatst zich daarmee voor de Spelen van Sotsji. Yvonne Nauta plaatste zich met een derde plaats ook.

Mark Tuitert juicht na afloop van de 1.500 meter tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. Foto ANP/ Vincent Jannink

Mark Tuitert kan zijn olympische titel op de 1.500 meter in Sotsji verdedigen. Tuitert verraste door de afstand op zijn naam te schrijven op het kwalificatietoernooi in Heerenveen (1.45,75). Ook Verweij, die tweede werd in 1.46,28, gaat naar de Spelen in februari.

“Dit is wat je noemt pieken”, zei Tuitert na zijn race. Dat deed hij dit toernooi. Op de 1.000 meter eindigde hij al knap als derde, nu is er dus een eerste plaats. Dat terwijl Tuitert de afgelopen vier jaar vrijwel onzichtbaar was. Zijn coach Gerard van Velde was voorafgaand aan het toernooi realistisch: er is weinig kans dat hij zijn titel gaat verdedigen. Maar Tuitert is er dus toch.

Wie gaan er bij de mannen naar de Spelen?

De veelbesproken prestatiematrix van de KNSB kan nu ingevuld worden en dus weten we welke tien mannen we zullen terugzien op het ijs in Sotsji.

 • Sven Kramer (5.000 meter/10.000 meter)
 • Jorrit Bergsma (5.000 meter/10.000 meter)
 • Michel Mulder (500 meter/1.000 meter)
 • Ronald Mulder (500 meter)
 • Bob de Jong (10.000 meter)
 • Jan Smeekens (500 meter)
 • Koen Verweij (1.500 meter)
 • Jan Blokhuijsen (5.000 meter)
 • Mark Tuitert (1.000 meter, 1.500 meter)
 • Stefan Groothuis (1.000 meter, 1.500 meter)

Kleibeuker wint 5.000 meter vrouwen, ook Nauta geplaatst

Carien Kleibeuker heeft bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf voor een verrassing gezorgd door de 5.000 meter te winnen. Kleibeuker won in 6.57,30 en plaatst zich daarmee voor de Spelen van Sotsji. Ireen Wüst werd tweede (6,57.98) en plaatst zich ook op deze afstand, haar vierde, voor Sotsji.

Yvonne Nauta werd derde (6,59.27) en haalde enigszins sportieve revanche door zich ook te plaatsen voor Sotsji. Ze kwam op de 3.000 eerder drie honderdste van een seconde tekort, mede doordat ze overduidelijk gehinderd werd bij een wissel door Linda de Vries.

Annouk van der Weijden eindigde op de 5.000 meter als vierde. Zij plaatste zich, nadat ze dat eerder al deed op de 3.000 meter, ook voor de Spelen op deze afstand.

Samenvatting van de race:

Welke vrouwen zien we waarschijnlijk op de Spelen?

Ook bij de vrouwen is de matrix ingevuld. Welke tien vrouwen zien we, zoals het er nu voor staat, terug op de Spelen van Sotsji in februari?

 • Ireen Wüst (1.000 meter/1.500 meter/3.000 meter/5.000 meter)
 • Lotte van Beek (1.000 meter/1.500 meter)
 • Marrit Leenstra (1.000 meter/1.500 meter)
 • Antoinette de Jong (3.000 meter)
 • Jorien ter Mors (1.500 meter)
 • Annouk van der Weijden (3.000 meter)
 • Margot Boer (500 meter, 1.000 meter)
 • Laurine van Riessen (500 meter)
 • Yvonne Nauta (5.000 meter)
 • Carien Kleibeuker (5.000 meter)

De KNSB heeft, buiten de prestatiematrix om, nog twee eventuele aanwijsplekken in het kader van de ploegenachtervolging. Ook is er één aanwijsplek voor een calamiteit. Pas later wordt door de KNSB bekendgemaakt wat zij nu als calamiteit verstaan. De definitieve voordracht van de schaatsbond volgt morgen.

Hoe zat het ook alweer met die selectieprocedure?

Nederland mag tien mannen en tien vrouwen naar Rusland sturen in februari. Plaatsing voor de Winterspelen moest de afgelopen dagen gebeuren op dit kwalificatietoernooi in Heerenveen. Maar er zijn natuurlijk meerdere afstanden en talloze schaatsers, dus hoe selecteer je zo eerlijk mogelijk twintig schaatsers? Daar komt de zogenoemde prestatiematrix van schaatsbond KNSB bij kijken. Die gebruikten ze in de aanloop naar de Spelen in Vancouver in 2010 ook al.

Hoe werkt die dan? De KNSB heeft een matrix gemaakt met achttien plekken, bij de mannen én bij de vrouwen. Daarop hebben de afstanden en de klasseringen op de afstanden een plaats gekregen. Die zijn, met behulp van een wiskundig model, geordend naar aanleiding van de prestaties van de Nederlandse schaatsers in de afgelopen seizoenen. In het kort: hoe hebben ‘we’ de meeste kans op een medaille tijdens de Spelen?

Dus je krijgt afstanden die hoger en lager ingeschaald worden. Neem de mannen: daar zijn zowel de 5.000 als de 10.000 meter hoog in de matrix opgenomen (positie 1 tot en met 4). Dat komt natuurlijk door de dominantie van de Nederlandse schaatsers op die afstand: Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Bob de Jong en Jan Blokhuijsen.

Bekijk de ingevulde matrix na de afstanden van gisteren

Bij de vrouwen staat bijvoorbeeld de 1.500 meter hoog in de matrix, dankzij successen van bijvoorbeeld Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Lotte van Beek. Een afstand als de 500 meter, waarop ‘we’ het de afgelopen jaren minder deden, staat bij de vrouwen dusdanig laag, dat Margot Boer niet eens per definitie verzekerd was van Sotsji, ook al won ze de afstand eerder dit toernooi. Bij de mannen is de 1.500 meter weer beduidend lager ingeschaald.

Mocht iemand zich op meerdere afstanden plaatsen, zoals Ireen Wüst en Sven Kramer dat onder anderen deden, dan schuiven de rijders op in de matrix. Om die reden heeft bijvoorbeeld Laurine van Riessen zich toch geplaatst voor de Spelen, terwijl dat na haar tweede plek op de 500 meter allerminst zeker was.

  • Frank Huiskamp