Arrestaties na brand veerboot

Brand dwong de MS King Seaways op weg naar IJmuiden terug naar Engeland.

Het begon zaterdagavond met een aanhoudende hoge toon in de verte, vertelt de 46-jarige Serge Chamuleau. „Misschien een brandmelder, dacht ik.” Hij is op dat moment aan boord van een veerboot van Newcastle naar IJmuiden. Even later loeit een alarm over het hele schip. Een luidspreker roept alle 946 passagiers op naar het dek te komen waar de reddingsboten zijn – er is inderdaad brand op de MS King Seaways.

Vijftien passagiers en acht bemanningsleden raakten gewond, meldde rederij DFDS Seaways gisteren in een verklaring. Zes van hen zijn per helikopter geëvacueerd naar een ziekenhuis. De brand, in een passagiershut, is vermoedelijk aangestoken. De politie hield een 26-jarige man aan op verdenking van brandstichting.

Op het dek was grijze rook te zien, vertelt Chamuleau aan de telefoon vanuit Newcastle. En te ruiken. „Best eng”, zegt hij, maar van „echte paniek” was geen sprake. Geen Titanicgevoel. Alleen toen werd omgeroepen dat er helikopters onderweg waren om te evacueren, „raakten er wel mensen in de stress”.

Ook de Britse opvarende Steven Basford (28) had geen zinkangst, vertelt hij aan de telefoon. „Iedereen bleef kalm.” Bijna een uur stonden ze met z’n allen buiten, op het dek. Monter: „Gelukkig was het niet zo koud!”

Om half vijf, zondagochtend inmiddels, meerde de veerboot weer aan. In Newcastle, in plaats van in bestemming IJmuiden.

De politie arresteerde ook nog een 28-jarige man op verdenking van geweldpleging. Over hun motieven is nog niks bekend. Basford sluit niet uit dat het gewoon een uit de hand gelopen feestje was. „Er is ook een club aan boord. Het is eigenlijk een beetje een partyboot.”

De zes gewonden die naar het ziekenhuis werden overgebracht, zijn weer ontslagen.