Anelka voedt debat antisemitisme

Fans van Dieudonné zaterdag in Parijs.
Fans van Dieudonné zaterdag in Parijs. Foto’s AFP

Met een gebaar dat lijkt op de Hitlergroet heeft de voetballer Nicolas Anelka een debat ontketend over antisemitisme. De Fransman Anelka vierde zaterdag zijn doelpunt voor de Engelse club West Bromwich Albion met de quenelle, een gebaar dat in 2009 werd bedacht door de Franse komiek Dieudonné M’bala M’bala. Dieudonné voerde toen de zogenaamde Antizionistische Lijst aan bij de Europese verkiezingen.

Het Europees Joods Congres (EJC) eist dat Anelka geschorst wordt door zijn Engelse club. „Deze groet is gewoon een minder bekende nazigroet”, zei EJC-voorzitter Moshe Kantor. Hij noemt Dieudonné (47) een „bekende extreme antisemiet”. Anelka liet op Twitter weten „volledig achter” het gebaar te staan, „opgedragen aan Dieudonné”. Het gebaar moet volgens hem worden beschouwd als „anti-systeem”, maar hij zelf zou „noch racist noch antisemiet” zijn.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls zei zaterdag „alles” te willen doen om verdere voorstellingen van Dieudonné te verijdelen. Hij beschouwt de in Frankrijk geboren komiek met Kameroense moeder als „recidivist”. De eerste show staat op 9 januari gepland in Nantes. Volgens Dieudonnés advocaat komt de aankondiging van Valls neer op „censuur”.

Dieudonné koos Jean-Marie Le Pen, de oprichter van het extreem-rechtse Front National, als peetvader van een van zijn kinderen. Hij heeft banden met holocaustontkenners. Dit jaar verspreidde hij via internet zijn Quenelle-groet, die in sommige migranten- én extreem-rechtse kringen populair is geworden. Letterlijk betekent quenelle ‘gepocheerd balletje’. Dieudonné zei in 2009 dat hij zo’n balletje „diep in de aars van het zionisme” wilde laten „glijden”.