Aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl is failliet

Minister Kamp van Economische Zaken staat de pers te woord voorafgaand aan de ontvangst van een petitie van werknemers van Aldel, afgelopen september.
Minister Kamp van Economische Zaken staat de pers te woord voorafgaand aan de ontvangst van een petitie van werknemers van Aldel, afgelopen september. Foto ANP / Bas Czerwinski

Aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl is failliet. Dat melden RTV Noord en Dagblad van het Noorden. De aluminiumproducent verkeerde al langere tijd in financiële problemen. Door het faillissement gaan ruim driehonderd banen verloren.

Update 13.41 uur: verklaring Aldel
Aldel meldt in een verklaring dat het bedrijf vandaag haar faillissement heeft aangevraagd. Er wordt verwacht dat de rechtbank het faillissement nog vandaag zal uitspreken.

“Dit besluit van Aldel is tot stand gekomen na een periode waarin in zeer intensieve samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, de provincie Groningen, de Ondernemingsraad, vakverenigingen, de aandeelhouder en vele andere betrokkenen bij Aldel naar oplossingen is gezocht voor het aanhoudende en toenemende verschil in energieprijzen voor de industrie in Nederland ten opzichte van omringende landen. Uiteindelijk is het niet gelukt om voor Aldel op tijd tot een oplossing van dit probleem te komen, waardoor een faillissementsaanvraag onvermijdelijk is geworden.”

‘Heel zware klap voor Delfzijl’

Naast de driehonderd banen bij Aldel, kost het faillissement naar verwachting ook nog eens zo’n vierhonderd banen bij de toeleveranciers van Aldel, zo stelt bestuurder Albert Kuiper van FNV Bondgenoten tegen RTV Noord. Om de geldproblemen op te lossen is zo’n veertig miljoen euro nodig voor onder meer de aanleg van een stroomleiding naar Duitsland. Zowel Aldel-eigenaar Gary Klesch als het rijk weigert dat bedrag op tafel te leggen.

Burgemeester Emme Groot van Delfzijl noemt het faillissement van Aldel tegenover RTV Noord een “heel zware klap voor Delfzijl en omgeving”.

Aldel kreeg 8 miljoen aan overheidssteun

In oktober nog kreeg Aldel 8 miljoen euro overbruggingskrediet van de overheid. Daarmee bleven in de regio Delfzijl voorlopig 800 banen behouden. Maar het bedrijf was niet uit de problemen. Aldel heeft veel last van de hoge energiekosten in Nederland.

Twitter avatar JHMastenbroek Jan Hein RT @Janet95014402: Poort op slot bij Aldel#kantine bijeenkomst 9:00 uur#dit voorspelt niet veel goeds#einde van een aluminium tijdperk in…

Aldel, afkorting van Aluminium Delfzijl, produceert 170.000 ton aluminium per jaar. Het walst en perst plakken en palen aluminium voor verwerking in onder meer schepen, treinen en de bouw. Er werken ruim 450 mensen.

Het bedrijf draait al tien jaar met verlies. Het verlies is in deze periode opgelopen tot 160 miljoen euro. Het verlies was in 2012 16,8 miljoen bij een omzet van 179,2 miljoen euro. In 2009 werd het bedrijf gereorganiseerd, waarbij ruim 170 banen werden geschrapt.