Terugkijken: ontwapenende documentaire over Doe Maar

Doe Maar tijdens een concert vorig jaar in de Arnhemse Gelredome.
Doe Maar tijdens een concert vorig jaar in de Arnhemse Gelredome. Foto ANP / Paul Bergen

Bijna dertig jaar zwegen ze, maar de bandleden van Doe Maar hebben nu voor het eerst hun medewerking verleend aan een documentaire. In Doe Maar: Dit is alles gaan ze onder meer terug naar Tilburg, waar het allemaal begon, en laten ze horen hoe hun muziek in elkaar steekt. Kijk de film hier terug.

Henny Vrienten, Ernst Jansz en Jan Hendriks vertellen openhartig over hun succesjaren. Jaren waarin er gillende meisjes in overvloed waren en ze de ene hit na de andere scoorde. De humoristische interviews worden afgewisseld met mooie archiefbeelden, bijvoorbeeld van de Amsterdamse Zeedijk waar oud-drummer Van Collem zijn heroïne kocht.

Toch zijn het vooral die terugblikken van de bandleden die de documentaire van Martijn Nijboer en Patrick Lodiers tot een succes maken, schreef André Waardenburg eerder in NRC Handelsblad:

“De film is lekker puntig gemonteerd en heeft een mixage die de baslijnen van Vrienten prominent in het geluidsbeeld plaatst, waardoor de muziek na dertig jaar onverminderd krachtig en swingend overkomt. Het is moeilijk om stil in je bioscoopstoel te blijven zitten. Maar het is vooral de ontwapenende eerlijkheid van de bandleden die Doe Maar: Dit is Alles uniek maakt. Vrienten en Jansz hadden een stormachtige relatie à la Lennon & McCartney en kunnen smakelijk vertellen over deze dynamiek, waarbij Jansz de zoetsappige liefdesliedjes schreef en Vrienten de wat meer cynische teksten.”