Nieuw baanrecord voor Wüst op 1500 meter - Groothuis wint 1000 meter

Ireen Wüst (rechts) en Jorien ter Mors op de 1500 meter tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. Op de voorgrond schaatscoach Gerard Kemkers.
Ireen Wüst (rechts) en Jorien ter Mors op de 1500 meter tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. Op de voorgrond schaatscoach Gerard Kemkers. Foto ANP / Vincent Jannink

Ireen Wüst heeft vandaag met groots machtsvertoon een olympisch startbewijs voor de 1500 meter gegrepen. Stefan Groothuis plaatste zich op de 1000 meter voor de Spelen.

Wüst, Van Beek, Ter Mors en Leenstra verzekerd van koningsklasse

Ireen Wüst verbeterde tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf haar bijna zes jaar oude eigen baanrecord met meer dan zeven tienden: 1.53,31 minuten. In navolging van Wüst verzekerden ook Lotte van Beek, Jorien ter Mors en Marrit Leenstra zich van een startbewijs voor de koningsklasse van het schaatsen.

Vooral voor Ter Mors was de plaatsing een grote opluchting. De Friezin greep eerder mis op de 1000 en 3000 meter. Door haar derde plaats (1.56,04) kan Ter Mors nu in Sotsji haar verplichtingen bij het shorttrack combineren met het langebaanschaatsen.

Ter Mors eindigde tussen Lotte van Beek (1.55,66) en Marrit Leenstra (1.56,12) in. De ploeggenotes van Team Corendon hadden zich eerder al geplaatst voor de 1000 meter en mogen nu ook op de 1500 meter uitkomen.

Bekijk hier de race en de reactie van Wüst


De KNSB schaalde de 1500 meter hoog in op de prestatiematrix, waardoor een afvaardiging van vier schaatsters in actie mag komen. De plaatsingen van Wüst, Van Beek en Leenstra is goed nieuws voor de sprinters Laurine van Riessen, Thijsje Oenema en Annette Gerritsen, die hun kansen op olympische deelname zagen groeien. In totaal mogen er tien schaatssters naar Sotsji. Maandag wordt alleen nog de 5000 meter verreden.

Wüst hoopt ook op de lange afstand een gooi naar Sotsji te doen. Ze is reeds verzekerd van vier afstanden, de ploegenachtervolging daarbij meegerekend. Linda de Vries, de laatste jaren een vast lid van de achtervolgingsploeg, stelde met de twaalfde plaats teleur en moet hopen op een aanwijsplek.

Groothuis wint 1000 meter

Stefan Groothuis heeft zich op de 1000 meter geplaatst voor de Spelen. Hij won in een tijd van 1.08,51 minuten. Michel Mulder, die al geplaatst was op de 500 meter, werd tweede in 1.08,78 en mag ook op de dubbele afstand naar Sotsji.

Achter het tweetal pakte Mark Tuitert de derde plaats in 1.09,18. Daarmee is de routinier er zo goed als zeker van dat ook hij naar de Spelen mag. Thoms Krol werd de verrassende nummer vier. Zijn tijd van 1.09,23 is goed voor de achttiende plaats op de prestatiematrix en deelname aan de Olympiade is nog geen uitgemaakte zaak voor hem.

Achter de eerste vier passeerden veel verliezers de meet. Ronald Mulder (1.09,84), Kjeld Nuis (1.09,44), Koen Verweij (1.09,70), Sjoerd de Vries (1.10,03) en Hein Otterspeer (1.10,17) voldeden in de laatste ritten niet aan de verwachtingen. Mulder, die later nog gediskwalificeerd werd, was net als zijn broer Michel op de 500 meter al geplaatst.

Bekijk hier de race en de reactie van GroothuisVoor Nuis, Verweij en De Vries is de 1500 meter van maandag de laatste kans om naar de Spelen te gaan, Otterspeer grijpt definitief naast een ticket voor Sotsji. Slaagt Verweij, die dit seizoen een vaste waarde was op de ploegenachtervolging, er ook op de mijl niet in om zich te kwalificeren dan zou hij eventueel nog met een aanwijsplek aan de olympische ploeg kunnen worden toegevoegd. (Novum)