Kerry opnieuw naar Midden-Oosten voor vredesbesprekingen

John Kerry en Mahmoud Abbas tijdens hun vorige ontmoeting op de Westelijke Jordaanoever.
John Kerry en Mahmoud Abbas tijdens hun vorige ontmoeting op de Westelijke Jordaanoever. Foto Reuters / Mohammed Torokman

John Kerry reist volgende week opnieuw af naar het Midden-Oosten om verder te gaan met vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina. Dat laat het Amerikaanse ministerie weten. Het is de tweede keer in een maand dat Kerry de regio bezoekt.

Kerry zal op Nieuwjaarsdag landen. De partijen hervatten deze zomer de gesprekken, met als doel binnen negen maanden een akkoord te bereiken. Dat moment wordt eind april bereikt. Hoewel het niet als een harde deadline wordt beschouwd, is er tot nu toe een klein beetje progressie geweest bij de besprekingen.

‘Plannen bouw nieuwe nederzettingen’

Israël heeft juist plannen gemaakt om 1400 nieuwe nederzettingen aan de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem te bouwen, schrijft persbureau AP. Die plannen zullen naar verwachting volgende week worden gepresenteerd. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas heeft de VS gevraagd de bouw van nieuwe nederzettingen te blokkeren. Kerry zei eerder dat de bouw van nieuwe woningen vragen oproept over de bereidheid van Israël aan vrede mee te werken. Ook de EU heeft er bij Israël op aangedrongen geen nieuwe nederzettingen meer aan te kondigen. Er wonen momenteel meer dan 550 duizend Israëliërs op bezet gebied.

Ook maakt Israël zich op voor de vrijlating van 26 Palestijnse gevangenen die al jarenlang vastzitten. Die stap is onderdeel van de vredesbesprekingen. In totaal worden 104 gevangenen vrijgelaten. Kerry hoopt een eerste overeenkomst te hebben bereikt in april. Daarin kunnen zaken worden vastgelegd over de grenzen tussen Israël en Palestina, veiligheidsmaatregelen, het lot van Palestijnse vluchtelingen en conflicten over Jeruzalem.