IOC: alle vertrouwen in veiligheidsmaatregelen Sotsji

Veiligheidspersoneel staat bij het treinstation van Volgograd. Vanochtend pleegde een zelfmoordterrorist er een aanslag.
Veiligheidspersoneel staat bij het treinstation van Volgograd. Vanochtend pleegde een zelfmoordterrorist er een aanslag. Foto Reuters / Sergei Karpov

Het internationaal olympisch comité IOC heeft alle vertrouwen in de rond Sotsji getroffen veiligheidsmaatregelen. Dat zegt de sportbond in reactie op de bomaanslag in Volgograd waarbij vandaag zeker vijftien doden vielen.

“Bij de Spelen is de veiligheid de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten en we hebben geen twijfel dat de Russen die taak aan kunnen.”

Een zelfmoordterrorist blies zich vanochtend op bij een treinstation in Volgograd, ongeveer 650 kilometer ten noordoosten van Sotsji. Tot voor kort bleven zelfmoordaanslagen beperkt tot de Kaukasus, maar Volgograd is nu voor de tweede keer in twee maanden doelwit van een aanslag. Over de mogelijke dader van de aanslag komen verschillende berichten naar buiten.

Onduidelijk over zelfmoordterrorist

Lifenews.ru, een nieuwssite die nauwe banden zou hebben met Russische veiligheidsdiensten, zei dat de dader een vrouw is wier twee opeenvolgende echtgenoten zijn gedood door Russische veiligheidstroepen in de Kaukasus. Vrouwelijke zelfmoordterroristen zijn een bekend verschijnsel in Rusland. Vaak zijn het weduwes of zussen van rebellen. Ze worden ‘zwarte weduwen’ genoemd. De meesten zijn afkomstig uit het zuiden van Rusland, waar islamitische opstandelingen geregeld aanslagen plegen.

Twitter avatar RT_com RT PHOTO: Preliminary identified suicide bomber Oksana Aslanova http://t.co/MDKXpQYui1 #Volgograd http://t.co/alQmBi2KSy

Persbureau Interfax dat volgens een bron bij de politie uit beelden van bewakingscamera’s zou blijken dat het toch om een man gaat. Die bewering is nog niet door de autoriteiten bevestigd. Interfax zei eerder dat het hoofd van de zelfmoordterrorist is gevonden en dat het dus niet al te moeilijk moet zijn om de dader te identificeren.

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO veroordeelde de aanslag in Volgograd en zei dat er geen rechtvaardiging is voor dergelijke ‘barbaarse aanslagen’. Ook president van de Europese Raad Herman van Rompuy heeft zijn afschuw uitgesproken over de ‘laffe terreurdaad’.

Rusland: de veiligste Spelen ooit

Om aanslagen tijdens de Spelen van Sotsji, dat tegen de Kaukasus aan ligt, te voorkomen heeft Rusland strenge maatregelen genomen. Iedereen die naar de Spelen wil moet online een kaartje kopen en een ‘toeschouwerspas’ aanvragen bij de autoriteiten. Er is bovendien een veiligheidszone gecreëerd die honderd kilometer langs de kust strekt en tot wel veertig kilometer het binnenland in.

Om de veiligheidszone in de gaten te houden worden speciale troepen ingezet die in de bergen patrouilleren. Er vliegen drones over de olympische faciliteiten en met speedboten wordt de kust bewaakt. Ook mogen auto’s van buitenaf van begin januari tot eind maart niet de veiligheidszone in.

De Winterspelen duren van 7 tot en met 23 februari. Rusland heeft beloofd dat het ‘de veiligste Spelen ooit’ worden.