Explosie bij gebouw leger Egypte - tweede aanslag in een week

Een bomaanslag bij een gebouw van de Egyptische militaire inlichtingendienst in Anshas, op het platteland ten noordoosten van Caïro, heeft vier militairen verwond. Dat schrijft persdienst Reuters. Het is de tweede terreuraanslag op veiligheidsdiensten in een week tijd.

Studenten van de Al-Azhar Universiteit in Kairo, die de Moslimbroederschap steunen tijdens een protest tegen de interim-regering vandaag.
Studenten van de Al-Azhar Universiteit in Kairo, die de Moslimbroederschap steunen tijdens een protest tegen de interim-regering vandaag. Foto Reuters / Amr Abdallah

Een bomaanslag bij een gebouw van de Egyptische militaire inlichtingendienst in Anshas, op het platteland ten noordoosten van Kairo, heeft vier militairen verwond. Dat schrijft persdienst Reuters. Het is de tweede terreuraanslag op veiligheidsdiensten in een week tijd.

Dinsdag werd een bomaanslag gepleegd bij een politiebureau in de stad Mansoura. Daarbij kwamen zestien mensen om. De plek van deze aanslag ligt zo’n tachtig kilometer ten zuiden van Anshas. Sinds president Morsi in juli werd afgezet, komen aanslagen van milities vaker voor. Er zijn sindsdien ongeveer 350 politiemensen en soldaten omgekomen. De veiligheidsdiensten doodden op hun beurt ook honderden Morsi-aanhangers.

Moslimbroederschap terroristische organisatie

In Egypte lopen de spanningen opnieuw hoog op, nu de staat de Moslimbroederschap deze week als terroristische organisatie heeft aangemerkt. Die kwalificatie betekent dat leden, financiers en aanhangers buiten de wet worden gesteld. Zij gingen daarop massaal de straat op. Honderden van hen zijn opgepakt, onder wie oud-premier Hisham Kandil.

Er zijn meerdere doden gevallen bij de demonstraties. Gisteren kwam een student om het leven bij een confrontatie tussen demonstranten en politie bij de Al-Azhar Universiteit in Kairo. Ook vandaag wordt daar geprotesteerd.