Zelfmoordaanslag treinstation Volgograd - minstens 15 doden

Bij een explosie op een treinstation in de zuidelijke Russische stad Volgograd zijn ten minste veertien mensen omgekomen. Tientallen mensen raakten gewond. Volgens een Russische anti-terreurcoördinator gaat het om een zelfmoordaanslag. Over zeven weken zijn de Olympische Spelen in Sotsji.

Brandweerlieden en beveiligingspersoneel nemen de schade op na een zelfmoordaanslag op een treinstation in Volgograd.
Brandweerlieden en beveiligingspersoneel nemen de schade op na een zelfmoordaanslag op een treinstation in Volgograd. Foto AFP / Stringer

Bij een explosie op een treinstation in de zuidelijke Russische stad Volgograd zijn ten minste vijftien mensen omgekomen. Tientallen mensen raakten gewond. Volgens een Russische anti-terreurcoördinator gaat het om een zelfmoordaanslag. Over zeven weken zijn de Olympische Spelen in Sotsji.

In oktober ook zelfmoordaanslag in Volgograd

Niemand heeft tot nu toe de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. In het gebied worden weleens aanslagen gepleegd, door islamitische militanten. In oktober was er ook een aanslag in Volgograd (het voormalige Stalingrad), door een vrouwelijke zelfmoordterrorist. Ze liet in een bus bommen ontploffen met een kracht van twee tot drie kilo trotyl. Daarbij kwamen zeven mensen om. NRC schreef na die aanslag:

“De zelfmoordaanslag in Volgograd illustreert dat de Kaukasus niet is gepacificeerd en dat het geweld, net als tijdens de Eerste Tsjetsjeense Oorlog (1994-1996), weer kan overslaan naar Rusland zelf. De aanslag lijkt tot doel te hebben om in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsji, in februari volgend jaar, onzekerheid te zaaien over de veiligheid in het zuiden van Rusland.”

In Volgograd wonen een miljoen mensen. Het ligt bijna zevenhonderd kilometer ten noordoosten van Sotsji. Vrijdag was er ook al een aanslag in Rusland, in de zuidelijke stad Pyatigorsk. Daarbij kwamen drie mensen om.


Grotere kaart weergeven

Poetin wil extra veiligheidsmaatregelen

President Poetin heeft beveiligingsorganisaties opgedragen extra maatregelen te nemen. Volgens een woordvoerder van de politie zullen er aanvullende veiligheidsmaatregelen worden genomen op treinstations en luchthavens, schrijft Reuters.

Een rij ambulances voor het station: