Betogers blijven het centrale plein van Kiev bezet houden

De demonstraten vandaag op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, waar al meer dan een maand wordt gedemonstreerd.
De demonstraten vandaag op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, waar al meer dan een maand wordt gedemonstreerd. Foto AP / Sergei Chuzavkov

Vandaag zijn rond de twintigduizend mensen in de Oekraïense hoofdstad Kiev de straat opgegaan. Al meer dan een maand wordt in Oekraïne geprotesteerd tegen het besluit van de regering van president Viktor Janoekovitsj om een belangrijke samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie in de ijskast te zetten. Janoekovitsj ging in plaats daarvan in zee met Rusland.

Hoewel de protesten aanhouden, was de opkomst van vandaag kleiner dan voorheen. Eerder namen ondanks de winterkou nog honderdduizenden mensen deel aan de protesten. Sommige betogers wijten de lagere opkomst aan de feestdagen. Volgens de 58-jarige Halina Kalymivksa zijn de problemen echter nog altijd niet voorbij.

“Het kan zo niet langer. We willen een normaal leven zodat we ons in ieder geval normaal eten kunnen veroorloven. Ik denk niet dat mensen gedesillusioneerd zijn. Er is niets veranderd. Mensen zullen blijven protesteren, ook na de feestdagen.”

De protestbijeenkomst werd geopend door toespraken van geestelijk leiders. Zij drongen bij de demonstranten aan op eenheid en benadrukten dat de betogers het recht hebben op de regering die ze zelf willen.

Oleh Tjahnjkob, hoofd van de nationalistische partij Svoboda, benadrukte dat Oekraïners in het oosten en westen van het land moeten samenwerken in de strijd voor hun burgerrechten.

“We zijn allemaal Oekraïners en we willen dat onze eerlijke eisen worden ingewilligd.”

De meeste betogers in Kiev komen uit het westelijke en centrale deel van Oekraïne. Zij willen aansluiting bij de Europese Unie, terwijl het oostelijk deel van het land meer heil ziet in een bondgenootschap met Rusland. Janoekovitsj heeft eerder pogingen ondernomen de betogers met geweld te dwingen te vertrekken, maar hij lijkt nu te hebben gekozen voor een andere tactiek: kijken wie de langste adem heeft. (AP/Novum)