Bekijk hier de opera-optredens van 9-jarige winnaar talentenshow Amira

Haar auditie voor talentenjacht Holland’s Got Talent werd miljoenen keren bekeken op YouTube. De 9-jarige Amira Willighagen kwam wereldwijd in het nieuws: zo’n klein meisje, met zo’n stem. Gisteren won ze de finale. Kijk hier haar optredens terug.

Blijdschap bij winnares Amira na de finale van Holland's Got Talent.
Blijdschap bij winnares Amira na de finale van Holland's Got Talent. Foto ANP / Bas Czerwinski

Haar auditie voor talentenjacht Holland’s Got Talent werd miljoenen keren bekeken op YouTube. De 9-jarige operazangeres Amira Willighagen kwam wereldwijd in het nieuws: zo’n klein meisje, zo’n volle stem. Gisteren won ze de finale. Kijk hier haar optredens terug.

Ze haalde met haar verbluffende optredens dan wel The Washington Post en The New York Times, maar niet iedereen was te spreken over de manier waarop het 9-jarige talent zingt. Ze zou haar stem kapot maken als ze niet gauw zangles nam. Kritiek of niet, Willighagen won met een overtuigende meerderheid van de stemmen. Meer dan vijftig procent van de stemmen ging naar Amira, de jury mocht alleen nog maar advies uitbrengen. Ze won van zeven andere finalisten.

O mio babbino caro

Het was dit optreden waar het allemaal mee begon: O mio babbino caro uit de opera Gianni Schicchi van Giacomo Puccini. Een klein meisje stapt het podium op, de jury kijkt verwachtingsvol. Als ze begint, valt de mond van Gordon letterlijk open van verbazing.

Luister naar O Mio Babbino Caro - Maria Callas op Spotify

Ave Maria

Voordat Willighagen begon aan het klassieke Ave Maria, vertelde ze nog even over haar knuffel, Schildpaddie. “Ik neem hem echt overal mee naartoe. Hij ligt nu op de witte bank waar de andere kandidaten zitten.”

Luister naar Ave Maria - Cecilia Bartoli op Spotify

Nessun Dorma

In de finale bracht Willighagen een lied uit de opera Turandot (ook van Giacomo Puccini) ter gehore. Haar winst levert haar een optreden in een show in Las Vegas op. Ze was laatst ook al in Londen voor een masterclass van André Rieu.

Luister naar Nessun Dorma - Luciano Pavarotti op Spotify

Zingen voor de Filippijnen

Willighagen zong meerdere malen op tv. Ze was niet alleen te zien in Nederland, maar over de hele wereld: China, Brazilië, Panama, Vietnam. Voor de Nationale Hulpactie voor de Filippijnen zong ze ook.

‘Ik verschoon nog steeds de kattenbak’

Willighagen deed het als negenjarig en openhartig meisje goed voor de camera’s. Ze viel op door haar eerlijke uitspraken, over de situatie in Afrika bijvoorbeeld, of de ramp op de Filippijnen (zie hierboven). In een uitgebreid interview met de NOS zegt ze dat ze het niet had verwacht, al die aandacht en haar populariteit.

“We zaten een keer in de auto, ik neuriede een beetje mee met een operaliedje wat ik best wel mooi vond. Mijn oma zei toen: ik weet zeker dat je later op tv komt. Mijn moeder zei: dat weet ik nog niet zo zeker.”

Wat vindt ze ervan dat ze nu een ster is?

“Alles blijft hetzelfde. Ik speel nog gewoon buiten en verschoon de kattenbak. Er komt alleen een klein dingetje bij. Er kwamen de afgelopen wel heel veel cameramannen thuis, en vrouwen natuurlijk ook. Het is wel heel erg druk. Maar ik denk dat het volgende week wel weer over is, want dan zijn er weer andere mensen die de aandacht krijgen.”