Ruim 35.000 meldingen overlast vuurwerk - Amsterdam koploper

Foto ANP / Koen van Weel

De meeste meldingen op vuurwerkoverlast.nl kwamen de afgelopen dagen uit Amsterdam. Van de 35.000 meldingen tot nu toe, kwamen er zevenduizend vanuit de hoofdstad. Uit Rotterdam en Den Haag waren dat er bij beide steden rond de vierduizend.

Initiatiefnemer Arno Bonte van GroenLinks in Rotterdam denkt dat het verschil wordt veroorzaakt door de extra inspanningen van de politie in Rotterdam en Den Haag.

“De verhoogde politie-inzet in die steden heeft duidelijk effect. Agenten treden in Rotterdam en Den Haag vaker op tegen te vroeg afgestoken vuurwerk. De vuurwerkoverlast is daardoor duidelijk kleiner dan een jaar geleden.”

Ruim de helft kwam binnen na de start van de vuurwerkverkoop op zaterdagochtend. Mensen maken melding van ‘een niet aflatende vuurwerkterreur’, ‘een spervuur aan knallen’ en ‘een spoor van vernielingen’, liet Bonte eerder op de dag weten.

Meldingen kunnen nog tot 4 januari worden doorgegeven. Vorig jaar ontving het meldpunt tachtigduizend klachten. Vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van vijftien lokale GroenLinks-fracties en wordt ondersteund door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. De meldingen worden gebundeld en begin 2014 overhandigd aan de Tweede Kamer en vijftien burgemeesters. De initiatiefnemers willen dat vuurwerk alleen bij professionele vuurwerkshows wordt afgestoken. Twee op de drie Nederlanders zouden zich daarin kunnen vinden, meldde Eenvandaag zaterdag op basis van een peiling. (Novum)