‘Aanslag Amerikaanse consulaat Benghazi niet werk van Al-Qaeda’

Al-Qaeda is niet direct verantwoordelijk voor de aanval tegen het Amerikaanse consulaat in Benghazi vorig jaar. Dat meldt The New York Times op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant zitten lokale opstandelingen achter de aanval.

Een man kijkt naar documenten op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, kort na de aanval die vier Amerikanen het leven kostte.
Een man kijkt naar documenten op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, kort na de aanval die vier Amerikanen het leven kostte. Foto AP / Ibrahim Alaguri

Al-Qaeda is niet direct verantwoordelijk voor de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi vorig jaar. Dat meldt The New York Times op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant zitten lokale opstandelingen achter de aanval.

Vier Amerikanen kwamen door de aanslag om het leven, onder wie ambassadeur Chris Stevens. De krant heeft onderzoek gedaan in de Libische stad en met betrokkenen gesproken en concludeert dat het lokale rebellen waren. Het kan ook zijn dat boze demonstranten naar het consulaat gingen na het zien van een controversiële anti-islamfilm, die destijdes veel woede opwekte bij moslims.

Obama heeft volgens critici ware toedracht verhuld

President Obama is hevig bekritiseerd om de gebeurtenissen in Benghazi. Hij zou de ware toedracht hebben verhuld. Meerdere malen werd er geïnsinueerd dat de aanval een vooropgezet plan was, bedacht door terroristen. Onder meer door Republikeins presidentskandidaat Mitt Romney. De regering heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Een onafhankelijke onderzoekscommissie concludeerde wel dat de Amerikaanse veiligheidsdienst systematisch heeft gefaald. Daarop stapte het hoofd van de dienst op.

De aanval is volgens The New York Times uitgevoerd door strijders die direct geprofiteerd hebben van de logistiek en de enorme luchtmacht van de NAVO tijdens de opstanden tegen de regering van Gaddafi.