800.000 mensen op de vlucht in CAR, ondanks Franse troepen

Kinderen die hun huizen zijn ontvlucht op het vliegveld in hoofdstad Bangui.
Kinderen die hun huizen zijn ontvlucht op het vliegveld in hoofdstad Bangui. Foto Reuters / Andreea Campeaunu

Duizenden mensen hebben dit weekend geprobeerd de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) te ontvluchten. In totaal zijn nu meer dan 800 duizend mensen op de vlucht geslagen, ondanks de aanwezigheid van Franse troepen.

Honderden mensen probeerden gisteren aan boord te komen van speciale reddingsvluchten naar buurland Tsjaad. Een 31-jarige vrouw uit de CAR zegt tegen persbureau Reuters ze nooit “zulk barbaars geweld” als nu heeft gezien. “De duivel heeft ons land overgenomen.”

Deze maand kwamen alleen al in hoofdstad Bangui minstens duizend mensen om bij geweld tussen islamitische Sélékarebellen, die in maart de macht grepen, en christelijke milities. Christenen maken ongeveer tachtig procent uit van de bevolking. De gevechten zijn de afgelopen weken in hevigheid toegenomen. Er zijn nu 1600 Franse blauwhelmen aanwezig onder VN-mandaat en bijna 4000 militairen van de Afrikaanse Unie, die het geweld niet kunnen voorkomen, schreef NRC deze week:

“Het geweld luwde deze maand na de komst van een Franse interventiemacht. Maar de aanwezigheid van de Franse soldaten en die van militairen uit een aantal Afrikaanse landen lijkt nieuw bloedvergieten niet te kunnen voorkomen. Een woordvoerder van het Rode Kruis zei dat de 44 lijken die sinds woensdag zijn geborgen waarschijnlijk slechts een fractie betreffen van het totaal aantal doden dat deze week is gevallen in Bangui.”

Ondertussen vragen ook buurlanden van de CAR om hulp, omdat de situatie in het land dreigt om te slaan in een humanitaire ramp. Veel rebellen van het Sélékacollectief zijn afkomstig uit Tsjaad. Eerder deze week werden zes militairen van de Tsjadische vredesmacht in Bangui gedood.

Hollande wil meer VN-invloed in de CAR

Volgens de VN zoekt ongeveer de helft van de vluchtelingen toevlucht in Bangui. Vrijdag zegde de VN ruim 110 miljoen euro toe voor drinkwater en sanitaire voorzieningen in vluchtelingenkampen. De Franse president Hollande zei gisteren dat hij meer betrokkenheid van de VN wil bij de CAR.