Vuurwerkverkopers tevreden na eerste dag, maar er is al veel overlast

Vuurwerkverkopers zijn tevreden over de eerste verkoopdag. Tot nu toe is er zo’n tien procent meer vuurwerk verkocht dan vorig jaar, maar bij het meldpunt voor vuurwerkoverlast zijn al duizenden meldingen binnengekomen.

Klanten komen hun bestellingen ophalen in een vuurwerkwinkel. De consument kan vanaf vanochtend bij ongeveer 1500 tuincentra, bouwmarkten, rijwielzaken en andere verkooppunten terecht om rotjes, fakkels en pijlen aan te schaffen. Het vuurwerk mag alleen tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur worden afgestoken.
Klanten komen hun bestellingen ophalen in een vuurwerkwinkel. De consument kan vanaf vanochtend bij ongeveer 1500 tuincentra, bouwmarkten, rijwielzaken en andere verkooppunten terecht om rotjes, fakkels en pijlen aan te schaffen. Het vuurwerk mag alleen tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur worden afgestoken. Foto ANP/Bas Czerwinski

Vuurwerkverkopers zijn tevreden over de eerste verkoopdag. Tot nu toe is er zo’n tien procent meer vuurwerk verkocht dan vorig jaar. Wel zijn er bij het meldpunt voor vuurwerkoverlast al duizenden meldingen binnengekomen.

Voorzitter Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland laat vanavond weten tegenover persbureau Novum dat de verkoop tot nu toe goed gaat, maar hij verwacht niet dat de totale verkoop uiteindelijk tien procent hoger ligt dan in 2012. Hij gaat wel uit van een stijging. Winkeliers verkochten vorig jaar voor zo’n 65 miljoen euro aan vuurwerk. “Dit jaar komen we uit rond de 67 miljoen euro”, denkt Groeneveld.

De laatste drie jaar liep de omzet in de branche terug. “Het is bemoedigend dat nu een stijging te zien is”, vindt Groeneveld. Volgens hem is die te danken aan het gestegen consumentenvertrouwen en de opkrabbelende economie.

Veel Nederlanders vinden vuurwerk duur, gevaarlijk en vervuilend

Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Q&A Research & Consultancy bleek eerder deze week nog dat dit jaar opnieuw minder mensen van plan zijn vuurwerk te kopen. Vijftien procent van de ondervraagden zei vuurwerk te gaan aanschaffen. De meeste Nederlanders kopen geen vuurwerk omdat ze het zonde vinden van hun geld, te gevaarlijk vinden of slecht voor het milieu. Ook vinden veel mensen het niet nodig om vuurwerk te kopen omdat anderen het al afsteken.

Consumentenvuurwerk mag alleen op de drie dagen voorafgaand aan de jaarwisseling worden verkocht. Dat de verkoop nu op de 28e is gestart, komt doordat er een zondag tussen zit.

Vuurwerkvrije zone in 19 gemeenten

Zeker negentien burgemeesters hebben voor Oudejaarsdag een plaatselijk vuurwerkverbod binnen hun gemeentegrenzen ingesteld, meldt het AD vanochtend. Een gemeente mag voor die dag een knalvrije zone invoeren, als die maar niet voor de hele gemeente geldt en als er een goede onderbouwing voor wordt gegeven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Duizenden klachten op eerste verkoopdag

Bij het meldpunt voor vuurwerkoverlast zijn vandaag duizenden meldingen binnengekomen. Volgens initiatiefnemer en fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam Arno Bonte steeg het aantal meldingen vanaf de tweede helft van de middag ‘explosief’. De teller staat op ruim twintigduizend, vijfduizend meer dan gisteravond.

Het meldpunt is een initiatief van vijftien lokale GroenLinks-fracties. Ze willen de klachten bundelen en aanbieden aan de Tweede Kamer om maatregelen tegen vuurwerkoverlast af te dwingen. Meldingen kunnen nog tot 4 januari worden doorgegeven op vuurwerkoverlast.nl. Vorig jaar ontving het meldpunt tachtigduizend klachten.

Een landelijk verbod gaat er echter voorlopig waarschijnlijk niet komen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet eerder onderzoeken hoe gemeenten over de invoering van zo’n verbod denken. Daaruit bleek dat de meeste gemeenten vinden dat ze met de huidige regels al genoeg in handen hebben om de jaarwisseling zonder grote problemen te laten verlopen.