Vuurwerkverkoop van start - negentien vuurwerkvrije zones op Oudejaarsdag

Klanten in De Rijswijkse Vuurwerkhal, een dag voordat de bestellingen mogen worden afgehaald voor de jaarwisseling.
Klanten in De Rijswijkse Vuurwerkhal, een dag voordat de bestellingen mogen worden afgehaald voor de jaarwisseling. Foto ANP / Martijn Beekman

Vuurwerkliefhebbers kunnen vanaf vandaag weer rotjes, vuurpijlen, gillende keukenmeiden en ander sier- of knalvuurwerk aanschaffen. Ze moeten zich nog wel even inhouden, want afsteken mag pas op Oudejaarsdag.

Vuurwerkverkopers hebben in de voorverkoop tot nu toe zo’n tien procent meer verkocht dan vorig jaar. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland verwacht echter niet dat de totale verkoop uiteindelijk tien procent hoger ligt dan in 2012, maar hoopt wel op een stijging. Winkeliers verkochten toen voor zo’n 65 miljoen euro aan vuurwerk.

Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Q&A Research & Consultancy bleek eerder deze week nog dat dit jaar opnieuw minder mensen van plan zijn vuurwerk te kopen. Vijftien procent van de ondervraagden zei vuurwerk te gaan aanschaffen. Vorig jaar was dat nog achttien procent en het jaar daarvoor twintig.

De meeste Nederlanders kopen geen vuurwerk omdat ze het zonde vinden van hun geld, te gevaarlijk vinden of slecht voor het milieu. Ook vinden veel mensen het niet nodig om vuurwerk te kopen omdat anderen het al afsteken.

Hoewel afsteken nog niet mag zijn bij het meldpunt voor vuurwerkoverlast van vijftien lokale GroenLinks-fracties al duizenden meldingen binnengekomen. De politie heeft ook de handen vol aan de handel in illegaal vuurwerk. Het illegale vuurwerk wordt bovendien steeds zwaarder door het gebruik van flitspoeder. Dat knalt vijftien tot twintig keer zo hard als zwart buskruit.

Consumentenvuurwerk mag alleen op de drie dagen voorafgaand aan de jaarwisseling worden verkocht. Dat de verkoop nu op de 28e start, komt doordat er een zondag tussen zit. Handelaren moeten een speciale vergunning hebben en de kopers moeten minimaal 16 jaar zijn. Afsteken is toegestaan vanaf 31 december.

Negentien gemeenten stellen vuurwerkvrije zone in

Zeker negentien burgemeesters hebben voor Oudejaarsdag een plaatselijk vuurwerkverbod binnen hun gemeentegrenzen ingesteld, meldt het AD vanochtend op basis van een rondgang. Een gemeente mag voor die dag een knalvrije zone invoeren, als die maar niet voor de hele gemeente geldt en als er een goede onderbouwing voor wordt gegeven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In Reeuwijk mag bijvoorbeeld binnen 75 meter van een rieten dak geen vuurwerk worden afgestoken. In Nieuwegein geldt het verbod in het belangrijkste winkelcentrum, in parkeergarages en bij basisscholen, kinderboerderijen, verzorgingshuizen en het ziekenhuis.

Het is ondoenlijk om op al die locaties tegelijk toezicht te houden, geeft een woordvoerder van de gemeente Nieuwegein in het AD toe. Maar er gaat volgens hem wel een afschrikwekkend effect van uit.

Een landelijk verbod gaat er voorlopig niet komen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet eerder onderzoeken hoe gemeenten over de invoering van zo’n verbod denken. Daaruit bleek dat de meeste gemeenten vinden dat ze met de huidige regels al genoeg in handen hebben om de jaarwisseling zonder grote problemen te laten verlopen. (Novum)